Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιντλίμπ: Με τουρκικές σημαίες πανηγύρισαν οι ισλαμιστές την πυραυλική επίθεση στη βορειοδυτική Συρία

Ιντλίμπ: Με τουρκικές σημαίες πανηγύρισαν οι ισλαμιστές την πυραυλική επίθεση στη βορειοδυτική Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Μόλις έγινε γνωστό το βράδυ της Δευτέρας ότι κυβερνητικοί συριακοί στόχοι δέχθηκαν μεγάλη πυραυλική επίθεση στις επαρχίες Λαοδίκειας, Ταρτούς, Χάμα και Χομς της βορειοδυτικής Συρίας, εκατοντάδες έξαλλοι ισλαμιστές ξεχύθηκαν στους δρόμους της τζιχαντοκρατούμενης πόλης της Ιντλίμπ -ελέγχεται από τη συριακή Αλ Κάιντα (την Ταχρίρ Αλ Σαμ)- και πανηγύριζαν κρατώντας τουρκικές σημαίες και την τρίχρωμη σημαία της «συριακής επανάστασης».

Αν και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει σαφές ποιος επιτέθηκε, κατηγορούνται οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ, ωστόσο τα φωτογραφικά ντοκουμέντα εδώ έχουν μια άλλη σημασία.

Οι ισλαμιστές στην Ιντλίμπ ανεμίζουν στα χέρια τους και πανηγυρίζουν με τουρκικές σημαίες, έχουν δηλαδή αποδεχτεί ότι είναι τουρκικό προτεκτοράτο.

Νωρίτερα τη Δευτέρα ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ματαιωθεί η επίθεση του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ για την απελευθέρωσή της και συνομολόγησαν εκεχειρία. Στην ουσία ο Πούτιν παραχώρησε την Ιντλίμπ στον Ερντογάν.

Λέγεται ότι Πούτιν και Ερντογάν αποφάσισαν να παραμερίσουν τις διαφορές τους στην Ιντλίμπ διότι τους «ενώνει» η Ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή να εμποδιστούν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ερντογάν επειδή είναι εκτός «μοιρασιάς» και ο Πούτιν επειδή γνωρίζει πως όταν η Ανατολική Μεσόγειος αρχίσει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη θα αντικαταστήσει τη Ρωσία στον ρόλο του προμηθευτή.

Βεβαίως η πυραυλική επίθεση στη Συρία εκτιμάται ότι στέλνει μήνυμα σε Πούτιν και Ερντογάν να κάτσουν ήσυχα και σε καμία περίπτωση δεν είναι λόγος να πανηγυρίζουν οι ισλαμιστές στην Ιντλίμπ. Βεβαίως ο καθένας χαίρεται με ό,τι μπορεί και ό,τι καταλαβαίνει.

Η μεγάλη πυραυλική επίθεση που δέχτηκαν μετά τις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας στρατιωτικοί στόχοι στις πόλεις Λαοδίκεια, Ταρτούς, Χομς και Χάμα στη βορειοδυτική Συρία, προήλθε από τη Μεσόγειο Θάλασσα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σύροι μιντιακοί ακτιβιστές κατηγορούν για την πυραυλική επίθεση τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστό ποιος επιτέθηκε.

Μη διασταυρωμένες πληροφορίες, που κυκλοφορούν ευρέως σε συριακούς λογαριασμούς στο Twitter και σε συριακές ιστοσελίδες λένε ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά που είναι αναπτυγμένα στη Λαοδίκεια, προστατεύοντας τη ρωσική αεροπορική βάση, απάντησαν για να αναχαιτίσουν τους εισερχόμενους πυραύλους.

Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα τη Δευτέρα ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξαν σε συμφωνία για την Ιντλίμπ και η επίθεση του συριακού στρατού σε αυτή την επαρχία, που είχε στόχο την απελευθέρωσή της από τους τζιχαντιστές μισθοφόρους της Τουρκίας, ματαιώθηκε.

Έμπειροι αναλυτές επεσήμαναν νωρίτερα στο TRIBUNE ότι η πυραυλική επίθεση που εξαπολύθηκε σε στόχους στα παράλια της Συρίας είναι πιθανό να συνδέεται με τη συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν.

Τουρκικό ψευδοκράτος-προτεκτοράτο η Ιντλίμπ

Το καθεστώς Ερντογάν σχεδιάζει να δημιουργήσει στη βορειοδυτική Συρία ένα ισλαμικό ψευδοκράτος που θα περιλαμβάνει τα εδάφη που κατέχουν οι ισλαμιστές στην Ιντλίμπ και ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Αυτό το ψευδοκράτος θα είναι τουρκικό προτεκτοράτο, όπως και τα κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Τουρκία αντιδρά στην επιχείριση απελευθέρωσης της Ιντλίμπ, επειδή χαλάει ο σχεδιασμός της για εδαφικά κέρδη στη Συρία.

O Ερντογάν εξαρχής έχει διακηρύξει ότι θέλει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ για να επεκτείνει τα τουρκικά σύνορα εκεί που τα έχει ορίσει το «Όρκος του Έθνους».

Αυτό σημαίνει κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Τι συμφώνησαν Πούτιν-Ερντογάν

Τη Δευτέρα το απόγευμα, από το Σότσι όπου συναντήθηκαν Πούτιν και Ερντογάν, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική επιχείριση στην επαρχία της Ιντλίμπ.

Η επαρχία της Ιντλίμπ κατέχεται από οργανώσεις παρακλάδια της Αλ Κάιντα -με ισχυρότερη την Ταχρίρ Αλ Σαμ– και από τη φιλότουρκη Αχράρ Αλ Σαμ.

Η Τουρκία είναι η προστάτιδα δύναμη των τζιχαντιστών που κατέχουν την Ιντλίμπ.

Εδώ και εβδομάδες ο συριακός στρατός προετοιμαζόταν για μια μεγάλη στρατιωτική επιχείριση με στόχο την απελευθέρωση της Ιντλίμπ από τους τζιχαντιστές και την εκδίωξη των Τούρκων από το συριακό έδαφος.

Οι Ρώσοι όμως τα συμφώνησαν με τους Τούρκους, διότι τους ενώνει το κοινό τους μίσος για τους Αμερικανούς, με αποτέλεσμα το «ξανθό γένος» να υποχρεώσει την κυβέρνηση της Συρίας να μην επιτεθεί για να απελευθερώσει τη γη της από τους τρομοκράτες και τους Τούρκους.

Αναλυτικά:

Τη δημιουργία 15 χιλιομέτρων αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που ανακοίνωσε ότι η απόφαση θα ισχύσει από τις 15 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, η Τουρκία, σύμφωνα με τον Ερντογάν, θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του διαιτητή στα σημεία παρατήρησης που βρίσκονται στη ζώνη διενέξεων.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτύξουν συντονισμένη δραστηριότητα πραγματοποιώντας περιπολίες σε κάθε πλευρά των συνόρων της αφοπλισμένης ζώνης.

Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι, με τον Ρώσο Πρόεδρο να «καλωσορίζει εγκάρδια» τον Τούρκο ομόλογό του.

«Οι σχέσεις μας συνεχίζουν να αναπτύσσονται ενεργητικά και θετικά. Το διμερές εμπόριο και οι οικονομικοί δεσμοί αναπτύσσονται σε ένα ευρύ πλαίσιο.

»Συνεργαζόμαστε στο πεδίο της ασφάλειας, ιδιαίτερα στην περιοχή και στον διεθνή στίβο με την ευρύτερη έννοια», ανέφερε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά περίπλοκα θέματα να συζητηθούν.

Την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση εξέφρασε ο Ερντογάν, λέγοντας ότι με τον πρόεδρο Πούτιν είχε πολλές συναντήσεις.

«Αναμφισβήτητα, ανταλλάξαμε απόψεις κατά την διάρκεια των συναντήσεων αυτών και πιστεύω ότι αυτό θα ενισχύσει την συνεργασία μας.

»Αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη μας σε περιφερειακά ζητήματα, ο κόσμος στην περιφέρεια υπολογίζει στην συνεργασία μας.

»Πιστεύω ότι όχι μόνο η περιοχή, αλλά όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει την συνάντηση μας σήμερα.

»Ελπίζω τα όσα θα δηλώσουμε μετά την συνάντηση μας στο Σότσι θα δώσουν μια νέα ελπίδα για την περιοχή».

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με πράσινο έντονο τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία της Ιντλίμπ και μερικά εδάφη στις επαρχίες Λαοδίκειας, Χαλεπιού και Χάμα. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Με κίτρινο τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο και με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας

Σχετικά άρθρα