Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με αξιωματούχους ασφαλείας στη Μόσχα για να συζητήσει μαζί τους την κατάσταση στην Ιντλίμπ.
«Το κυρίως θέμα συζήτησης του Πούτιν με τους Ρώσους αξιωματούχους ασφαλείας ήταν η συνεχιζόμενη κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δέχεται πιέσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ματαιωθεί η εκστρατεία απελευθέρωσης της Ιντλίμπ που προετοιμάζει ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, τη Δευτέρα, στο Σότσι, πρόκειται να συναντηθούν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν τι θα γίνει με την Ιντλίμπ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο Τούρκος ομόλογός του συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, στη Σύνοδο Κορυφής που διοργάνωσε ο Ιρανός ομόλογός τους Χασάν Ροχανί.
Σε εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής, Ρωσία και Ιράν επέμειναν στην αρχική θέση τους για στρατιωτική παρέμβαση στην Ιντλίμπ παρά τις εκκλήσεις του Ερντογάν για το αντίθετο.
Το καθεστώς Ερντογάν σχεδιάζει να δημιουργήσει στη βορειοδυτική Συρία ένα ισλαμικό ψευδοκράτος που θα περιλαμβάνει τα εδάφη που κατέχουν οι ισλαμιστές στην Ιντλίμπ και ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.
Αυτό το ψευδοκράτος θα είναι τουρκικό προτεκτοράτο, όπως και τα κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Τουρκία αντιδρά στην επιχείριση απελευθέρωσης της Ιντλίμπ, επειδή χαλάει ο σχεδιασμός της για εδαφικά κέρδη στη Συρία.
Εξάλλου ο Ερντογάν εξαρχής έχει διακηρύξει ότι θέλει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ για να επεκτείνει τα τουρκικά σύνορα εκεί που τα έχει ορίσει το «Όρκος του Έθνους».
Αυτό σημαίνει κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Διαβάστε σχετικά: Τι είναι ο τουρκικός Όρκος του Έθνους
Διαβάστε ακόμα: Ο Ερντογάν στέλνει στην Ιντλίμπ 20.000 ισλαμιστές μισθοφόρους του
Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με πράσινο έντονο τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία της Ιντλίμπ και μερικά εδάφη στις επαρχίες Λαοδίκειας, Χαλεπιού και Χάμα. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Με κίτρινο τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο και με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας
Ο «Όρκος του Έθνους»
Στις 28 Ιανουαρίου 1920 το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο, της ηττημένης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ψήφισε έξι αποφάσεις που όρισαν τις κόκκινες γραμμές των συνόρων του νέου τουρκικού έθνους-κράτους.
Το ψήφισμα αυτό, που ονομάστηκε «Όρκος του Έθνους», δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1920 και όριζε ως τουρκικά εδάφη ολόκληρη τη Θράκη, δηλαδή, εκτός από την ανατολική, τη δυτική που σήμερα ανήκει στην Ελλάδα και τη βόρεια που ανήκει στη Βουλγαρία, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την περιοχή της Αντιόχειας (σημερινό Χατάι της Τουρκίας), τα βόρεια εδάφη των σημερινών συριακών επαρχιών Χαλεπιού, Ράκκα και Χασάκα, δηλαδή το συριακό Κουρδιστάν, ολόκληρο το βόρειο Ιράκ, δηλαδή το ιρακινό Κουρδιστάν, τις επαρχίες της Μοσούλης και του Κιρκούκ, μέρος από την ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, τον σημερινό αζέρικο θύλακα του Νακχιβάν στα νότια της Αρμενίας και την Αζαρία (Κολχίδα) της σημερινής Γεωργίας.
Δύο από τους πολλούς χάρτες που Τούρκοι εθνικιστές έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο με τα σύνορα του Όρκου του Έθνους. Η Τουρκία σταθερά προσπαθεί να επανατοποθετήσει τα σύνορά της εκεί. Οι εισβολές στην Κύπρο και στη Συρία, οι προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τη Θράκη, οι βλέψεις στο βόρειο Ιράκ, επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία δεν παραιτήθηκε ποτέ από τον Όρκο του Έθνους
Ο «Όρκος του Έθνους» προκάλεσε τότε την άμεση αντίδραση των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι στις 16 Μαρτίου 1920 κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη.
Αφοσιωμένοι στον «Όρκο του Έθνους» Οθωμανοί βουλευτές διέφυγαν στην Άγκυρα και εκεί ίδρυσαν τη «Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση», υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ, κηρύσσοντας τον λεγόμενο «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας» που έληξε με τη δική μας Μικρασιατική Καταστροφή.
Το 1923 η τουρκική διπλωματία στη Λωζάνη διαπραγματεύτηκε έχοντας στον νου της τον χάρτη του «Όρκου του Έθνους». Τελικά συμβιβάστηκαν με λιγότερα και υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης.