Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζέρεμι Χαντ δεν πείσθηκε ότι οι δύο Ρώσοι στο Σάλσμπουρι ήταν τουρίστες

Τζέρεμι Χαντ δεν πείσθηκε ότι οι δύο Ρώσοι στο Σάλσμπουρι ήταν τουρίστες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατασκοπεία, Πράκτορες, Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ, Χημικά Όπλα,

Απάτη χαρακτήρισε την εμφάνιση στην ρωσική κρατική τηλεόραση των δύο ανδρών τους οποίους το Λονδίνο θεωρεί ύποπτους για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία τον Μάρτιο, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Ώρα να τελειώνουμε με τα ψευδή τηλεοπτικά σόου (fake TV shows) – ο κόσμος την έχει πάρει είδηση τη Ρωσία σε αυτό», ανέφερε ο Χαντ με ανάρτηση στο Twitter.

Νωρίτερα, την Πέμπτη το ρωσικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RT μετέδωσε συνέντευξη του Ρουσλάν Μποσίροφ και του Αλεξάντρ Πετρόφ, σε βάρος των οποίων η Σκότλαντ Γιαρντ έχει εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στο πλαίσιο της έρευνας αυτής.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χαρακτήρισε τις δηλώσεις των δύο ανδρών, που χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους απλούς τουρίστες, «προσβολή της κοινής νοημοσύνης».

Ήμασταν απλά τουρίστες

«Ήμασταν απλώς τουρίστες». Αυτό υποστηρίζουν μέχρι κεραίας οι δύο Ρώσοι, ο Αλεξάντερ Πετρόφ και ο Ρουσλάν Μποσίροφ, τους οποίους οι βρετανικές αρχές κατονόμασαν την περασμένη εβδομάδα ως βασικούς υπόπτους για τη δηλητηρίαση με Ναβιτσόκ των Σκριπάλ.

Οι δύο άνδρες μίλησαν στο ρωσικό κρατικό δίκτυο RT.

Κατά τα λεγόμενά τους, οι δύο άνδρες απλώς επισκέφθηκαν τον καθεδρικό του Σάλσμπουρι κι έπειτα επέστρεψαν στο Λονδίνο.

Αμφότεροι κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια με τη νευροπαραλυτικοή ουσία Ναβιτσόκ.

Οι δύο άνδρες οι οποίοι εφανίστηκαν στο κρατικό δίκτυο RT, έμοιαζαν στην εμφάνιση με εκείνους που εικονίζονταν στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία.

Οι φίλοι μας μάς είχαν προτείνει εδώ και πολύ καιρό να επισκεφθούμε αυτή την όμορφη πόλη», δήλωσε ο ένας άνδρας αναφερόμενος στο Σάλσμπερι.

Και οι δύο έμοιαζαν εμφανισιακά με τους δύο Ρώσους, τη φωτογραφία των οποίων έδωσαν στη δημοσιότητα οι βρετανικές Αρχές.

Ο Μποσίροφ μάλιστα δεν αρνήθηκε ότι μπορεί και να πλησίασαν το σπίτι των Σκριπάλ ενόσω περπατούσαν εδώ κι εκεί στο Σάλσμπουρι, αλλά επέμεινε ότι δεν ήξεραν πού ακριβώς είναι.

Η συνέντευξη συνιστά μία στροφή εκ μέρους της Μόσχας, η οποία προφανώς δεν θα αμφισβητήσει την αυθεντικότητα του βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Σκότλαντ Γιαρντ, αλλά θα υποστηρίξει ότι πρόκειται περί παρεξήγησης.

Στην πολύ διαφορετική εκδοχή του Λονδίνου, οι δύο άνδρες ταξίδεψαν επί τούτου στη βρετανική πρωτεύουσα κι έπειτα στο Σάλσμπερι (όπου πρώτα έκαναν μία αναγνωριστική επίσκεψη) προκειμένου να ψεκάσουν με σπρέι την πόρτα των Σκριπάλ.

Οι βρετανικές Αρχές και η ίδια η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχουν υποστηρίξει ότι έχουν αποδείξεις ότι οι δύο άνδρες είναι πράκτορες των ρωσικών μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών – GRU – και πως έδρασαν με άνωθεν εντολές.

Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε για πρώτη φορά δημοσίως ότι οι η Μόσχα γνωρίζει πού βρίσκονται οι δύο άνδρες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν ισχύει τίποτα από αυτά για τα οποία κατηγορούνται.

Τον Ιούλιο, έχασε τη ζωή της στην κωμόπολη Εϊμσμπερι, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Σάλσμπερι, μια 44χρονη γυναίκα, η Ντον Στάρτζες, η οποία μαζί με τον σύντροφό της δηλητηριάστηκαν από Ναβιτσόκ.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι ο σύντροφός της είχε μαζέψει από τα σκουπίδια ένα μπουκάλι αρώματος που προφανώς περιείχε Ναβιτσόκ.

Η Βρετανία είχε κατηγορήσει εξ αρχής τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκρίπαλ.

Το Ναβιτσόκ αναπτύχθηκε από τον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν η πρώτη φόρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που επιβεβαιώθηκε η χρήση του σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Κατά την πρώτη επίθεση, τον Μάρτιο, Ευρωπαίοι εταίροι και ΗΠΑ είχαν στηρίξει τη στάση της Μέι, η οποία καθιστούσε υπεύθυνη τη Μόσχα.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να απομακρυνθεί μεγάλος αριθμός Ρώσων διπλωματών από δυτικές χώρες, οι περισσότεροι από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Σχετικά άρθρα