Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται -και ψυχολογικά- για πόλεμο με τον συριακό στρατό στην Ιντλίμπ

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται -και ψυχολογικά- για πόλεμο με τον συριακό στρατό στην Ιντλίμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ρωσία, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Σε δηλώσεις του στην τουρκική ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak, σχετικά με την αναμενόμενη επίθεση του συριακού στρατού στην ισλαμοκρατούμενη επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, ο «στρατηγός» του ισλαμιστικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) -στρατού μισθοφόρων της Τουρκίας- Νατζί Άμπου Χαουζαϊφά, είπε ότι τα παρατηρητήρια-βάσεις του τουρκικού στρατού, που έχουν στηθεί περιμετρικά της επαρχίας της Ιντλίμπ για να προστατεύουν τους τζιχαντιστές, είναι πιθανό να δεχθούν επίθεση.

Ο ίδιος επίσης ισχυρίστηκε ότι οι Κούρδοι της Συρίας, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), πιθανόν να επιτεθούν στους ισλαμιστές με μια δύναμη 8.500 μαχητών από τα βορειοδυτικά της Ιντλίμπ σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Συρίας.

Βεβαίως αυτός ο ισχυρισμός είναι αρκετά περίεργος, αφού οι Κούρδοι της Συρίας είναι σύμμαχοι του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ και δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με το καθεστώς της Δαμασκού, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, δίχως όμως και να τελούν σε εμπόλεμη κατάσταση με την κυβέρνηση της Συρίας.

Ο ισλαμιστής «στρατηγός» είπε ακόμα ότι η συνολική δύναμη των Κούδων της Συρίας αποτελείται από 23.000 μαχητές.

Αυτό δεν είναι ακριβές, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπερβαίνουν τους 40.000 άνδρες και γυναίκες.

«Οι τρομοκράτες του PKK (σ.σ. για τους Τούρκους οι YPG και οι SDF είναι άλλες «σφραγίδες» του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν – PKK) στέλνονται σήμερα προς την Ιντλίμπ από τη Ράκα, τη Μανμπίτζ, την Κόμπανι και την Αΐν Ίσα. Τα τουρκικά παρατηρητήρια τελούν σε πλήρη συναγερμό.

»Τα τουρκικά παρατηρητήρια, ιδίως εκείνα κοντά στο Μορέκ, θα δεχθούν επίθεση σε περίπτωση χερσαίας εφόδου από τους «τρομοκράτες» του PKK».

Τους προηγούμενους μήνες οι Τούρκοι έχτισαν 12 παρατηρητήρια-βάσεις στα νότια και ανατολικά όρια της ισλαμοκρατούμενης ζώνης της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, μετά από συμφωνία με τους Ρώσους και τους Ιρανούς, για να επιβλέπουν την «εκεχειρία» -ως δήθεν ειρηνευτική δύναμη- μεταξύ των τζιχαντιστών και του συριακού στρατού.

Στην εικόνα βλέπετε το τουρκικό παρατηρητήριο κοντά στο Μορέκ, στα νότια της επαρχίας Ιντλίμπ. Δεν πρόκειται για έναν πύργο, αλλά για ένα πλήρες περιτειχισμένο οχυρό».

Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι οι Τούρκοι δεν αναπτύχθηκαν εκεί ως φύλακες της ειρήνης αλλά ως στρατός κατοχής.

Το καθεστώς Ερντογάν σχεδιάζει να δημιουργήσει στη βορειοδυτική Συρία ένα ισλαμικό ψευδοκράτος που θα περιλαμβάνει τα εδάφη που κατέχουν οι ισλαμιστές στην Ιντλίμπ και ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Αυτό το ψευδοκράτος θα είναι τουρκικό προτεκτοράτο, όπως και τα κατεχόμενα στη βόρεια Κύπρο.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Τουρκία αντιδρά στην επιχείριση απελευθέρωσης της Ιντλίμπ, επειδή χαλάει ο σχεδιασμός της για εδαφικά κέρδη στη Συρία.

Εξάλλου ο Ερντογάν εξαρχής έχει διακηρύξει ότι θέλει να καταλάβει όλη τη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ για να επεκτείνει τα τουρκικά σύνορα εκεί που τα έχει ορίσει το «Όρκος του Έθνους».

Αυτό σημαίνει κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Οι Τούρκοι προετοιμάζουν την κοινή τους γνώμη

Αυτό που μπορεί να διακρίνει κανείς, παρακολουθώντας τα τουρκικά δημοσιεύματα, είναι η προετοιμασία της τουρκικής κοινής γνώμης για πιθανό πόλεμο με τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει να πολεμήσει και ενάντια σε Ρώσους και Ιρανούς, που αυτή τη στιγμή τους έχει εταίρους στο μοίρασμα της Συρίας σε ζώνες επιρροής.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση. Η Τουρκία με τη Ρωσία έχουν διαμορφώσει κοινές γραμμές στο συριακό και στα Βαλκάνια απέναντι στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτή η σχέση έχει «αγκάθι» την Ιντλίμπ, που η Τουρκία τη θέλει δική της όπως και η κυβέρνηση της Συρίας.

Οι Ρώσοι την «πάτησαν» με τους Τούρκους, όπως προηγουμένως και οι Αμερικανοί, αφού ο Ερντογάν συνεχίζει να υλοποιεί το σχέδιο για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα σύνορα του Όρκου του Έθνους.

Κανείς δεν θέλει μια νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία στην περιοχή, ούτε οι Άραβες που υπήρξαν υποτελείς της.

Η περιοχή δεν πρόκειται να «ηρεμήσει» παρά μόνο όταν επιλυθεί δια παντώς το λεγόμενο τουρκικό πρόβλημα.

Διαβάστε σχετικά: Τι είναι ο τουρκικός Όρκος του Έθνους

Διαβάστε ακόμα: Ο Ερντογάν στέλνει στην Ιντλίμπ 20.000 ισλαμιστές μισθοφόρους του

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με πράσινο έντονο τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία της Ιντλίμπ και μερικά εδάφη στις επαρχίες Λαοδίκειας, Χαλεπιού και Χάμα. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Με κίτρινο τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο και με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας

Σχετικά άρθρα