Φορτία με όπλα στέλνει το καθεστώς Ερντογάν στους τζιχαντιστές που κατέχουν την επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.
Σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία ενισχύει τις προμήθειες όπλων προς τους Σύρους ισλαμιστές για να τους βοηθήσει να αποφύγουν μια αναμενόμενη επίθεση του συριακού στρατού και των συμμάχων του που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και το Ιράν.
Υψηλόβαθμα στελέχη των ισλαμιστών τρομοκρατών που κατέχουν την επαρχία Ιντλίμπ, ανέφεραν ότι η Τουρκία έστειλε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στις δυνάμεις τους εντός και πέριξ της επαρχίας Ιντλίμπ μετά τη σύνοδο κορυφής με το Ιράν και τη Ρωσία που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη χωρίς όμως να καταλήξει σε μια συμφωνία για να αποτραπεί μια επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή.
Η Τουρκία, που φιλοξενεί ήδη 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, προειδοποιεί για μια τέτοια επιχείρηση και φοβάται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εξαναγκάσει περισσότερους Σύρους να διασχίσουν τα σύνορα.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας ισλαμιστής τύραννος που έχει φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες και σκοτώσει εκατοντάδες Κούρδους αμάχους στη νοτιοανατολική Συρία, εμπαίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη, «ανησυχώντας» δήθεν για ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ και για κινδύνους για την ασφάλεια της Τουρκίας.
«Έχουν υποσχεθεί πλήρη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για μια μακρά, παρατεταμένη μάχη», δήλωσε ανώτερος διοικητής του ισλαμιστικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), καλά ενημερωμένος για τις συνομιλίες των τελευταίων ημερών με Τούρκους αξιωματούχους, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Τα όπλα, που εισήχθησαν στη Συρία σε μεγάλες ποσότητες τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβάνουν πυρομαχικά και ρουκέτες GRAD, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αυτές οι προμήθειες όπλων και πολεμοφοδίων θα επιτρέψουν να παραταθεί η μάχη και να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειές μας δεν θα εξαντληθούν σε έναν πόλεμο φθοράς», πρόσθεσε ο διοικητής.
Ένας δεύτερος διοικητής των τζιχαντιστών δήλωσε: «Παραλαμβάνουν νέες αποστολές πολεμοφοδίων. Οι Τούρκοι βεβαιώνουν ότι έχουν αρκετά πολεμοφόδια ώστε οι ένοπλοι να συνεχίσουν τη μάχη για αρκετό καιρό».
Σε πλήρη κινητοποίηση οι Τουρκομογγόλοι
Οι Τουρκομογγόλοι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν (TIP), βραχίονας της Αλ Κάιντα με μέλη του εξτρεμιστές από τις τουρκικές φυλές της κεντρικής Ασίας και της Κίνας, κάλεσαν πριν δύο εβδομάδες σε γενική κινητοποίηση όλων των ανδρών τους που βρίσκονται στη βορειοδυτική Συρία.
Οι Τουρκομογγόλοι είναι εγκατεστημένοι στην πόλη Τζισρ Αλ Σούγκουρ της επαρχίας Ιντλίμπ και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης όταν τους επιτεθεί ο συριακός στρατός από τη γειτονική επαρχία της Λαοδίκειας (Λαττάκειας).
Οι Τουρκομογγόλοι έφτασαν στη Συρία τα προηγούμενα χρόνια μέσω Τουρκίας και εποίκισαν την περιοχή που τώρα διαμένουν φέρνοντας μαζί και τις οικογένειές τους από την κεντρική Ασία και την Κίνα.
Η συνολική τους δύναμη υπολογίζεται σε 3.500 άνδρες αλλά μπορεί να είναι περισσότεροι.
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν έχουν στην κατοχή τους πολλά εξοπλισμένα ημιφορτηγά και τανκς.
Αν και υπάγονται στην Αλ Κάιντα λαμβάνουν εντολές και από το τουρκικό ισλαμικό καθεστώς της Άγκυρας.
Για αυτό και στις στολές τους έχουν ραμμένη και την τουρκική σημαία.
Η σημαία αυτών των Τουρκομογγόλων είναι ίδια με την τουρκική αλλά αντί για κόκκινη είναι γαλάζια.
Σύμφωνα με το δίκτυο «Βολταίρος», η δύναμη των Τουρκομογγόλων στη Συρία έχει φτάσει τους 18.000 άνδρες, με τους 10.000 πιο αποφασισμένους να πολεμήσουν μέχρι θανάτου.
Ιδιαίτερα οι Ουιγούροι από την Κίνα αρνούνται να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους, διότι γνωρίζουν ότι οι κινεζικές Αρχές θα τους δικάσουν για τρομοκρατία.
Η τουρκική κυβέρνηση από την άλλη, ενώ τους υποστηρίζει με όλα τα μέσα, δεν τους θέλει σε τουρκικό έδαφος. Θέλει να παραμείνουν στην Ιντλίμπ και εκεί να πολεμήσουν.
Εξάλλου στα σχέδια της Τουρκίας είναι η δημιουργία ενός ισλαμικού ψευδοκράτους-προτεκτοράτου στη βορειοδυτική Συρία και οι Ουιγούροι θα έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτό.
Οι περισσότεροι Ουιγούροι μιλάνε τη δική τους τουρκική διάλεκτο και όχι κινεζικά.
Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με πράσινο έντονο τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία της Ιντλίμπ και μερικά εδάφη στις επαρχίες Λαοδίκειας, Χαλεπιού και Χάμα. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Με κίτρινο τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο και με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας
Το σχέδιο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να απελευθερωθεί η Ιντλίμπ διότι σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στα εδάφη της, μαζί με εκείνα που κατέχει ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, ένα ισλαμικό ψευδοκράτος, τουρκικό προτεκτοράτο όπως στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου, προσπαθώντας να επεκτείνει τα όρια κατοχής της Τουρκίας στα σύνορα του τουρκικού «Όρκου του Έθνους».
Τι είναι ο Όρκος του Έθνους
Στις 28 Ιανουαρίου 1920 το τελευταίο οθωμανικό κοινοβούλιο, της ηττημένης στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ψήφισε έξι αποφάσεις που όρισαν τις κόκκινες γραμμές των συνόρων του νέου τουρκικού έθνους-κράτους.
Το ψήφισμα αυτό, που ονομάστηκε «Όρκος του Έθνους», δημοσιεύτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1920 και όριζε ως τουρκικά εδάφη ολόκληρη τη Θράκη, δηλαδή, εκτός από την ανατολική, τη δυτική που σήμερα ανήκει στην Ελλάδα και τη βόρεια που ανήκει στη Βουλγαρία, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την περιοχή της Αντιόχειας (σημερινό Χατάι της Τουρκίας), τα βόρεια εδάφη των σημερινών συριακών επαρχιών Χαλεπιού, Ράκκα και Χασάκα, δηλαδή το συριακό Κουρδιστάν, ολόκληρο το βόρειο Ιράκ, δηλαδή το ιρακινό Κουρδιστάν, τις επαρχίες της Μοσούλης και του Κιρκούκ, μέρος από την ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, τον σημερινό αζέρικο θύλακα του Νακχιβάν στα νότια της Αρμενίας και την Αζαρία (Κολχίδα) της σημερινής Γεωργίας.
Ο «Όρκος του Έθνους» προκάλεσε τότε την άμεση αντίδραση των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι στις 16 Μαρτίου 1920 κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη.
Αφοσιωμένοι στον «Όρκο του Έθνους» Οθωμανοί βουλευτές διέφυγαν στην Άγκυρα και εκεί ίδρυσαν τη «Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση», υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ, κηρύσσοντας τον λεγόμενο «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας» που έληξε με τη δική μας Μικρασιατική Καταστροφή.
Το 1923 η τουρκική διπλωματία στη Λωζάνη διαπραγματεύτηκε έχοντας στον νου της τον χάρτη του «Όρκου του Έθνους». Τελικά συμβιβάστηκαν με λιγότερα και υπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάνης.