Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλλε κυρώσεις στην Ουγγαρία για «επανειλημμένη παραβίαση δημοκρατικών κανόνων»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέβαλλε κυρώσεις στην Ουγγαρία για «επανειλημμένη παραβίαση δημοκρατικών κανόνων»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίκτορ Όρμπαν, Ευρωβουλευτές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Λαθρομετανάστες, Μετανάστες, Ουγγαρία, Πρόσφυγες,

«Χαστούκι» έριξε στον Βίκτορ Όρμπαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους.

Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι είναι το άρθρο 7

Το άρθρο 7 της συνθήκης της Λισαβόνας επί της ουσίας είναι ένας μηχανισμός επιβολής κυρώσεων σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων είναι και το προσωρινό πάγωμα στο δικαίωμα ψήφου.

Το άρθρο ενεργοποιείται σε περιπτώσεις που μία χώρα-μέλος παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές δικαίου.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, η Ολλανδία στο υπόμνημα που έχει συνταχθεί κατηγορεί την πολιτική ηγεσία της χώρας πως παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της και κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα τόσο στην πολιτική ζωή όσο και στη Δικαιοσύνη.

Έξαλλοι στη Βουδαπέστη

Η σημερινή απόφαση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρχίσουν μια τιμωρητική διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας είναι η «μικροπρεπής εκδίκηση» από την πλευρά των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης σε βάρος της Ουγγαρίας, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μικροπρεπής εκδίκηση σε βάρος της Ουγγαρίας από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης», δήλωσε ο Σιγιάρτο.

«Η απόφαση ελήφθη με απατηλό τρόπο και αντίθετα προς τους σχετικούς κανόνες στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Σχετικά άρθρα