Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Διεθνής Συνασπισμός: Ξεκινά η τελική φάση της επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Διεθνής Συνασπισμός: Ξεκινά η τελική φάση της επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Κουρδιστάν, Κούρδοι, Ντέιρ αλ Ζουρ, Συρία, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), Τζέιμς Μάτις, Τζιχαντιστές,

Την έναρξη της τελικής φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία ανακοίνωσε ο Διεθνής Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ την Τρίτη.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εξαπέλυσαν την 10η Σεπτεμβρίου μια χερσαία επίθεση στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της επιχείρησης Roundup», ανέφερε ο διεθνής συνασπισμός, επιβεβαιώνοντας την ανακοίνωση που έκαναν οι SDF μία ημέρα νωρίτερα.

Η επιχείρηση Roundup, ονομασία που παραπέμπει μεταξύ άλλων σ’ ένα γνωστό ζιζανιοκτόνο, άρχισε την 1η Μαΐου, με σκοπό να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τις τελευταίες περιοχές που κατείχαν ακόμη στην κοιλάδα του Ευφράτη.

Η πρώτη φάση είχε αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οι τζιχαντιστές από τη Μπαγούζ την 15η Μαΐου, ενώ με τη δεύτερη φάση εκδιώχθηκαν από την Ντασίσα την 20ή Ιουλίου.

Αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού θεωρούν ότι αυτή η τρίτη φάση θα είναι και η τελευταία.

Οι SDF, μια συμμαχία ένοπλων οργανώσεων Αράβων και Ασσύριων δημοκρατικών στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι και υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, διεξάγουν εδώ και μήνες μια επιχείρηση για να απελευθερώσουν περιοχές που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ντέιρ Αλ Ζουρ, προελαύνοντας έναντι των τζιχαντιστών, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν και περιορίζοντάς τους στη Χατζίν, στην ανατολική όχθη του Ευφράτη, κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

Αξιωματικός των SDF δήλωσε τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η τελική επίθεση εναντίον της Χατζίν, στην όχθη του Ευφράτη ποταμού, έχει πλέον αρχίσει, διευκρινίζοντας πως 15 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν.

Ο Συνασπισμός ενδέχεται να εντοπίσει σε αυτή την περιοχή σημαντικούς ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους, ίσως ακόμη και τον ίδιο τον επικεφαλής του, τον αυτοανακηρυγμένο «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος διαφεύγει.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αυτό από δημοσιογράφους, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις απάντησε με συγκρατημένο τρόπο.

«Δεν θα με εξέπληττε αν ορισμένοι από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται εκεί κάτω, όχι», δήλωσε.

«Όμως δεν πρόκειται να αναφερθώ σε λεπτομέρειες γι’ αυτό προς το παρόν», πρόσθεσε.

Ο Συνασπισμός επανέλαβε ότι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από τη Συρία μετά την αποπεράτωση της επιχείρησης.

«Θα συνεχίσουμε τον συντονισμό μας με τις SDF και άλλους εταίρους μας για να προωθήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και να εγγυηθούμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ηττηθεί οριστικά», ανέφερε ο διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων που επιχειρούν στο πλαίσιο του Συνασπισμού, στρατηγός Πάτρικ Ρόμπερτσον.

Σχετικά άρθρα