Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι γράφουν σε Γερμανία-Ελβετία για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ

Τι γράφουν σε Γερμανία-Ελβετία για τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Der Spiegel, Die Welt, Αλέξης Τσίπρας, Γερμανία, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), Ελβετία,

Στο «μικροσκόπιο» πολλών δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου βρίσκονται σήμερα Δευτέρα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, με τους αναλυτές να εστιάζουν στη συμβατότητα των παροχών με τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές μέτρα.

«Ο Τσίπρας υπόσχεται περισσότερα χρήματα στους Έλληνες» γράφει η γερμανική εφημερίδα Welt, η οποία σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «προανήγγειλε το τέλος των περικοπών».

Στόχος, όπως αναφέρει, «να ανέβουν οι μισθοί ενώ ακόμη και η μείωση των συντάξεων μπορεί να ακυρωθεί».

«Μετά τα προγράμματα διάσωσης ο Τσίπρας υπόσχεται στους Έλληνες περισσότερα χρήματα», τιτλοφορείται σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

«Υψηλότεροι μισθοί και χαμηλότεροι φόροι. Λίγο αφότου η Ελλάδα εγκατέλειψε την ευρωπαϊκή σανίδα σωτηρίας, ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποσχέθηκε στους πολίτες του τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου» σημειώνει.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος είναι και ο τίτλος στην ιστοσελίδα του δελτίου ειδήσεων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de:

«Ομιλία στη Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας χαλαρώνει την πολιτική των περικοπών». «Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εκπνοή των προγραμμάτων διάσωσης ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε μείωση της φορολογίας και αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρ’ όλα αυτά θέλει να τηρήσει τους στόχους στο πεδίο των περικοπών» σημειώνει.

«Πυροτέχνημα φορολογικών υποσχέσεων» χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες η αυστριακή Der Standard, η οποία αμφισβητεί τις δυνατότητες χρηματοδότησης των νέων παροχών.

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στις εξαγγελθείσες από το βήμα της ΔΕΘ παροχές, όπως την αύξηση του κατώτατου μισθού ή τη μείωση του «μισητού» ΕΝΦΙΑ, η εφημερίδα σχολιάζει ότι «ο Τσίπρας δεν εξήγησε πώς θα χρηματοδοτήσει όλα αυτά. Διαβεβαίωσε όμως παρά ταύτα ότι και την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα».

Ως μια εμφανή προσπάθεια να «κεφαλαιοποιήσει το τέλος των μνημονίων» αξιολογεί τη «ρητορική Τσίπρα περί νέας αρχής και αναγέννησης» η Neue Zürcher Zeitung.

Η ελβετική εφημερίδα υποστηρίζει ότι τον κυβερνητικό συνασπισμό κομμάτων ενώνει η κοινή επιθυμία να παραμείνουν στην εξουσία, για να σημειώσει:

«Όλοι οι πολιτικοί πρωταγωνιστές ατενίζουν ήδη την εποχή μετά τις επόμενες εκλογές. Μπορεί να είναι προγραμματισμένες για το 2019, ωστόσο οι περισσότεροι παρατηρητές προβλέπουν πρόωρες εκλογές ενδεχομένως ήδη την ερχόμενη άνοιξη».

Όπως επισημαίνει η ΝΖΖ, «το κατά πόσον η έξοδος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, στην οποία δίνει τόση έμφαση ο Τσίπρας, σηματοδοτεί όντως μια νέα αρχή για την πολύπαθη χώρα είναι αμφιλεγόμενο. Οι οικονομικές προοπτικές δεν είναι ρόδινες ενώ οι κλυδωνισμοί της λίρας θέτουν εκ νέου εν αμφιβόλω τη δυνατότητα αυτόνομης χρηματοδότησης από τις αγορές».

Πέραν τούτου, προσθέτει, «η Αθήνα δεν έχει ανακτήσει ούτε την απόλυτη αυτονομία σε ζητήματα προϋπολογισμού».

Μεταφέροντας το «εκρηκτικό» -κυρίως λόγω του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ- κλίμα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της Ν.Δ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ που, όπως σημειώνεται, έχει υποσχεθεί επίσης μείωση της φορολογίας, η εφημερίδα κάνει λόγο για «προεόρτια προεκλογικού αγώνα», στον οποίο, όπως παρατηρεί, αναμένεται να κυριαρχήσουν δυο ζητήματα: η οικονομία και το ζήτημα της ονομασίας.

Σχετικά άρθρα