Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αγώνα δίνει ο Ερντογάν να προστατέψει τους τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ – Έχει σχέδιο «ψευδοκράτος»

Αγώνα δίνει ο Ερντογάν να προστατέψει τους τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ – Έχει σχέδιο «ψευδοκράτος»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Αχράρ Αλ Σαμ, Ιντλίμπ, Ιράν, Ισλαμιστές, Ρωσία, Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Στις 7 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας. Οι τρεις τους συναντήθηκαν για να συζητήσουν τι θα γίνει με την επαρχία της Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία -η οποία κατέχεται από τους τζιχαντιστές της συριακής Αλ Κάιντα (Ταχρίρ Αλ Σαμ) και τους φιλότουρκους τζιχαντιστές της Αχράρ Αλ Σαμ– την οποία ετοιμάζεται να απελευθερώσει ο συριακός στρατός με τη βοήθεια τη Ρωσίας και του Ιράν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να απελευθερωθεί η Ιντλίμπ διότι σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει στα εδάφη της, μαζί με εκείνα που κατέχει ο τουρκικός στρατός στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, ένα ισλαμικό ψευδοκράτος, τουρκικό προτεκτοράτο όπως στα κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου, προσπαθώντας να επεκτείνει τα όρια κατοχής της Τουρκίας στα σύνορα του τουρκικού «Όρκου του Έθνους».

Όπως ήταν αναμενόμενο οι τρεις ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, αφού Ρωσία και Ιράν θέλουν η Ιντλίμπ να απελευθερωθεί και ο Ερντογάν δεν θέλει.

Ο Ερντογάν επικαλείται -για να μη ξεκινήσει η επιχείριση- ότι δεν έχει γίνει «διαχωρισμός» μεταξύ τρομοκρατών και «μετριοπαθών» στην Ιντλίμπ, απαραίτητη προϋπόθεση, προσθέτοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει την εκκαθάριση της Συρίας από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, στις βάζει το Ισλαμικό Κράτος (δικοί του άνθρωποι, διαβάστε πατώντας εδώ) και τους Κούρδους της Συρίας, που είναι σύμμαχοι του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην Τεχεράνη, στο αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της επιστροφής, είπε:

«Υπάρχουν επίσης μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στην Ιντλίμπ που πήγαν εκεί από το Χαλέπι, την Ανατολική Γούτα, κλπ. Το κάναμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμία επιχείριση σε πολίτες με το πρόσχημα τη μάχη ενάντια στην Αλ Νούσρα (σ.σ. συριακή Αλ Κάιντα, τώρα ονομάζεται Ταχρίρ Αλ Σαμ). Αυτό θα προκαλούσε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση και νέο προσφυγικό κύμα.

»Η Τουρκία δεν θα μπει στη θέση να πληρώσει το κόστος μιας τέτοιας επιχείρισης. Βεβαίως υποστηρίζουμε την εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ιντλίμπ, αλλά κάθε βήμα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το πνεύμα της Διαδικασίας της Αστάνα και με τη συμφωνία των τριών κρατών», είπε, εννοώντας τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία, που συμφώνησαν στην Αστάνα να παριστάνουν τις εγγυήτριες δυνάμεις στη Συρία.

Στην πραγματικότητα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προστατεύει τους τζιχαντιστές του στην Ιντλίμπ, που είναι δικοί του άνθρωποι, ομοϊδεάτες του και μισθοδοτούνται από τουρκικά κανάλια.

Ο στρατηγικός στόχος είναι η Ιντλίμπ να μην απελευθερωθεί για να γίνει τουρκικό προτεκτοράτο, όπως συνέβη στη βόρεια Κύπρο. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις.

Ο Ερντογάν είπε ότι θα έχει και άλλη συνάντηση με τον Πούτιν τις ερχόμενες εβδομάδες και εξέφρασε την ελπίδα για μια ειρηνική λύση στην Ιντλίμπ, δηλαδή να ματαιωθεί η επίθεση και να γίνει η επαρχία ισλαμικό ψευδοκράτος.

Επίσης, παρά τη «χυλόπιτα» που έφαγε από τη Γαλλία, επιμένει να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας, Γερμανία και Γαλλίας -προσπαθεί να περιθωριοποιήσει τις ΗΠΑ- για το συριακό και είπε ότι στις 14 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούν στην Πόλη εκπρόσωποι αυτών των χωρών για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει μια τέτοια Σύνοδος Κορυφής, ο Ερντογάν όμως επιμένει, διαρρέει και μερικές ψευδείς ειδήσεις, τον έχουμε μάθει πια, μήπως και «του κάτσει».

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με πράσινο έντονο τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία της Ιντλίμπ και μερικά εδάφη στις επαρχίες Λαοδίκειας, Χαλεπιού και Χάμα. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Με κίτρινο τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο και με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας

Σχετικά άρθρα