Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εννέα Έλληνες της Συρίας νεκροί από βομβαρδισμό τζιχαντιστών – Βαρύς θρήνος και οργή (βίντεο)

Εννέα Έλληνες της Συρίας νεκροί από βομβαρδισμό τζιχαντιστών – Βαρύς θρήνος και οργή (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τουρκόφιλοι τζιχαντιστές βομβάρδισαν με ρουκέτες από την επαρχία της Ιντλίμπ την Ελληνορθόδοξη πόλη Μαχαρντά στην επαρχία της Χάμα. Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι παιδιά.

Οι Ελληνορθόδοξοι της Μαχαρντά πριν τον πόλεμο ασχολούνταν με τη γεωργία και το εμπόριο. Έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Η πόλη είναι χτισμένη κοντά στον ποταμό Ορόντη σε μικρή απόσταση από την ελληνική μακεδονική αποικία της Απάμειας.

Ολόκληρη αυτή η περιοχή, που προεκτείνεται και στην παραλιακή Ταρτούς και στον βόρειο Λίβανο, είναι ο τελευταίος Ελληνορθόδοξος θύλακας.

Είναι η περιοχή της συριακής Μακεδονίας που είχαν δημιουργήσει οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι Ελληνορθόδοξοι της συγκεκριμένης περιοχής, σχεδόν 1,5 εκ. άνθρωποι, είναι απόγονοι ελληνορωμαϊκών πληθυσμών και θεωρούνταν, μέχρι και τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Έλληνες.

Αργότερα τα αραβικά καθεστώτα -και με την υποστήριξη της Ρωσικής Εκκλησίας- προσπάθησαν να τους «μεταλλάξουν» σε «Άραβες χριστιανούς».

Όλοι ωστόσο γνωρίζουν ότι αυτοί είναι οι λεγόμενοι Έλληνες Αντιοχείς και οι ίδιοι διατηρούν την ελληνική τους ανάμνηση, παρά τον γλωσσικό εξαραβισμό τους.

Δείτε τους Ελληνορθόδοξους της Συρίας που σκότωσαν οι τζιχαντιστικές ρουκέτες:

Όλη η πόλη πήγε στην κηδεία:

Και οι Ελληνορθόδοξοι στρατιωτικοί της πόλης ήταν παρόντες στην κηδεία:

Βίντεο που ανάρτησαν συριακά ΜΜΕ, δείχνει το βαρύ πένθος και τους οδυρμούς πάνω από τα φέρετρα των αδικοχαμένων ομογενών μας από τους συγγενείς και συμπατριώτες τους:

Πολεμικός χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας: Με πράσινο έντονο τα εδάφη που κατέχουν οι τζιχαντιστές στην επαρχία της Ιντλίμπ και μερικά εδάφη στις επαρχίες Λαοδίκειας, Χαλεπιού και Χάμα. Με πράσινο αχνό τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Με κίτρινο τα εδάφη υπό κουρδικό έλεγχο και με κόκκινο η κυβέρνηση της Συρίας

Στον χάρτη της Google βλέπετε σημειωμένη την τοποθεσία της Μαχαρντά:

Σχετικά άρθρα