Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσικά και συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν και το Σάββατο τους τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ

Ρωσικά και συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν και το Σάββατο τους τζιχαντιστές στην Ιντλίμπ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αλ Κάιντα, Αχράρ Αλ Σαμ, Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Ρωσία, Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Ρωσικά και συριακά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και το Σάββατο τις θέσεις των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, μία ημέρα μετά τη σύνοδο των προέδρων Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, συριακά ελικόπτερα πραγματοποίησαν ρίψεις «βομβών-βαρέλια» σε κατοικίες στα προάστια του Χαν Σεϊχούν. Τρεις πολίτες βρήκαν τον θάνατο στην κοινότητα Αμπντίν στη νότια Ιντλίμπ.

Χθες Παρασκευή, ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν θέσεις τζιχαντιστών της συριακής Αλ Κάιντα, της Ταχρίρ Αλ Σαμ, και φιλότουρκων ισλαμιστών της Αχράρ Αλ Σαμ στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να σκοτωθούν σε αυτόν τον τελευταίο μεγάλο θύλακα των ισλαμιστών στη Συρία.

Παράλληλα, βομβαρδισμοί των ισλαμιστών σε μια γειτονική επαρχία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άμαχους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ΟΗΕ εκφράζει φόβους πως μία πλήρους κλίμακας επίθεση από τα κυβερνητικά, υπό τη στήριξη της Μόσχας, στρατεύματα θα προκαλέσει ευρεία ανθρωπιστική καταστροφή, με θύματα δεκάδες χιλιάδες αμάχους.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Στάφαν ντε Μιστούρα, πρότεινε την Παρασκευή να δοθεί ένα «τελεσίγραφο» στους ισλαμιστές να εγκαταλείψουν τις κατοικημένες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ και παράλληλα να δημιουργηθούν «διάδρομοι εθελοντικής απομάκρυνσης» για τους αμάχους.

Ερντογάν: Δεν θα μείνει άπραγη η Τουρκία

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα μείνει άπραγη, ούτε απλά «θα παρακολουθεί», ούτε «θα συμμετάσχει σε ένα τέτοιο παιγνίδι», αν ο κόσμος κάνει τα στραβά μάτια στη σφαγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων ώστε να ευνοηθούν οι σκοποί της κυβέρνησης της Συρίας, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή.

Σε σειρά αναρτήσεων στη ροή του στο Twitter μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχε στην Τεχεράνη μαζί με τους προέδρους της Ρωσίας και του Ιράν, ο Ερντογάν έκρινε ότι εάν η Δαμασκός, η Μόσχα και η Τεχεράνη αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους που θα αψηφούν την προστασία των ζωών των αμάχων απλά θα βοηθήσουν «τους τρομοκράτες».

Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει στην Ιντλίμπ ένα ισλαμικό ψευδοκράτος προτεκτοράτο της, σαν το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, για αυτό και αντιτίθεται στην επιχείριση για την απελευθέρωση της επαρχίας.

«Μελετώνται οι στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ»

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο» με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τις «στρατιωτικές επιλογές» της Ουάσιγκτον για την περίπτωση που η Συρία αψηφήσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ εναντίον της χρήσης χημικών όπλων στην αναμενόμενη επιχείρηση ευρείας κλίμακας με σκοπό την ανακατάληψη της ισλαμοκρατούμενης επαρχίας Ιντλίμπ.

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση για το εάν και κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αναλάβουν στρατιωτική δράση, και ποιας έκτασης, σε αντίποινα για μια επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.

Σχετικά άρθρα