Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ λίγο πριν τη σύνοδο της Τεχεράνης

Οι Ρώσοι εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ λίγο πριν τη σύνοδο της Τεχεράνης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Αχράρ Αλ Σαμ, Ιντλίμπ, Ιράν, Ισλαμιστές, Μέση Ανατολή, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρωσία, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων είχαν σήμερα Παρασκευή στόχο την Ιντλίμπ και στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο τελευταίο αυτό προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία, η τύχη του οποίου θα συζητηθεί σήμερα στην Τεχεράνη στην σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Οι ΗΠΑ τονίζουν για μία ακόμη φορά ότι «υπάρχουν αποδείξεις» ακόμη και για μία επίθεση με χημικά, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσουν «άμεσα και σθεναρά».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η χώρα υποστηρίζει τους ισλαμιστές μισθοφόρους, και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν ήδη φτάσει στην Τεχεράνη για την τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Ιρανό ομόλογό τους Χασάν Ροχανί.

Οι δύο τελευταίοι, ακλόνητοι σύμμαχοι της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, θα συζητήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο για την τύχη της επαρχίας αυτής, η οποία απειλείται με επίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Αυτές συγκεντρώνουν τον τελευταίο καιρό ενισχύσεις στην Ιντλίμπ, η οποία βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία.

Εδώ και μέρες, οι κυβερνητικές δυνάμεις βάλλουν με πυρά πυροβολικού κατά του τομέα, ενώ οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούν σποραδικά επιδρομές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι σημερινές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων είχαν στόχο θέσεις της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, τζιχαντιστικής οργάνωσης που έχει δημιουργηθεί από την συριακή πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα και κυριαρχεί στην Ιντλίμπ, ή ακόμη θέσεις της Άχραρ αλ Σαμ, μιας ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Τουρκίας προγραμματίζεται να γίνει σήμερα το μεσημέρι μερικές ώρες πριν από την σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν συγκαλέσει οι ΗΠΑ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

«Έχουμε σκοτώσει, σκοτώνουμε και θα σκοτώσουμε τρομοκράτες ασχέτως με το αν βρίσκονται στο Χαλέπι, την Ιντλίμπ ή άλλα μέρη της Συρίας», δήλωσε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ανησυχία την ενίσχυση των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος πέριξ της πόλης εκφράζοντας συνεχώς φόβους για μία πιθανή επίθεση με χημικά.

Υπάρχουν «πολλές αποδείξεις» ότι η συριακή κυβέρνηση προετοιμάζει επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ, προειδοποίησαν εκ νέου σήμερα.

Επισημαίνοντας τους κινδύνους μίας οργανωμένης επίθεσης στην τελευταία ισλαμοκρατούμενη περιοχή, ο νέος Αμερικανός σύμβουλος για τη Συρία Τζιμ Τζέφρι μίλησε για «απερίσκεπτη κλιμάκωση».

Η Τουρκία θα υποβάλει σήμερα στην τριμερή σύνοδο κορυφής ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των ενόπλων οργανώσεων από την Ιντλίμπ για να αποφευχθεί μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του τελευταίου αυτού προπυργίου ενεργής αντίστασης στον Άσαντ, σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα.

Οι τρεις χώρες είναι εγγυήτριες της διαδικασίας της Αστάνα, η οποία επέτρεψε κυρίως τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Συρία, μία από τις οποίες στην Ιντλίμπ.

Σχετικά άρθρα