Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις δεν αποτελούν πλέον ποινικό αδίκημα στην Ινδία. Σε μία ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε έναν από τους πλέον απαρχαιωμένους νόμους στον κόσμο βάσει του οποίου οι ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις συνιστούσαν «αφύσικο αδίκημα».
«Η ποινικοποίηση της σεξουαλικής επαφής είναι παράλογη, αυθαίρετη και αντισυνταγματική», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ενόσω διάβαζε την απόφαση.
Ομοίως, άλλος δικαστής τόνισε ότι «η ιστορία οφείλει μια συγγνώμη» στους ομοφυλόφιλους για την περιθωριοποίησή τους.
Η απόφαση χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό και δάκρυα χαράς από μέλη οργανώσεων, οι οποίες υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
Το επίμαχο άρθρο 377 του ινδικού Ποινικού Κώδικα ήταν έναν νόμος, 157 ετών, που χρονολογείται στην αποικιοκρατική εποχή και ποινικοποιούσε ορισμένες σεξουαλικές πράξεις ως «αφύσικες παραβάσεις», οι οποίες τιμωρούνταν με ποινή κάθειρξης 10 ετών.
Το 2009, μία απόφαση κατήργησε το άρθρο 377, ορίζοντας ότι η απαγόρευση της «σαρκικής συνεύρεσης ενάντια στους κανόνες της φύσης» παραβίαζε τα δικαιώματα στη ζωή, την ελευθερία και την ισότητα και ήταν αντίθετη στο Σύνταγμα.
Αποκαταστάθηκε ωστόσο από το Ανώτατο Δικαστήριο το 2013, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών οργανώσεων.