Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βασόρα: Κι άλλος διαδηλωτής νεκρός παρά τη διαβεβαίωση για «ούτε μία αληθινή σφαίρα»

Βασόρα: Κι άλλος διαδηλωτής νεκρός παρά τη διαβεβαίωση για «ούτε μία αληθινή σφαίρα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βασόρα, Διαδηλώσεις, Διαδηλωτές, Ιράκ, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Ακόμη ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και ακόμη 25 τραυματίστηκαν την Τετάρτη στη Βασόρα στο Ιράκ, όπου οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν, μία ημέρα μετά τον θάνατο έξι διαδηλωτών.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι δόθηκαν διαταγές στους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που αναπτύχθηκαν γύρω από το κυβερνείο της Βασόρας καθώς και στο εσωτερικό του κτηρίου – το οποίο πυρπολήθηκε εν μέρει τα τελευταία βράδια ταραχών – να μη χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά τους όπλα.

Ωστόσο, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι υπήρξαν πυρά στο κέντρο της πόλης, τόσο στον αέρα, όσο και εναντίον διαδηλωτών, στη διάρκεια της ημέρας και αφού έπεσε η νύχτα.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Μάχντι αλ Ταμίμι, επικεφαλής του κυβερνητικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της επαρχίας της Βασόρας, ανακοίνωσε ότι «ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι 25 τραυματίστηκαν, ορισμένοι βαριά».

Την προηγουμένη, ο ίδιος αξιωματούχος, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων, εδώ και δύο μήνες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά και την αποσάθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, είχε κάνει λόγο για έξι νεκρούς, κατηγορώντας τις δυνάμεις επιβολής της τάξης ότι άνοιξαν πυρ «απευθείας εναντίον των διαδηλωτών».

Ο διοικητής των επιχειρήσεων των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού στη Βασόρα, στρατηγός Τζαμίλ αλ Σομάρι, δήλωσε από την πλευρά του ότι «30 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν από τις ρίψεις χειροβομβίδων και εμπρηστικών μηχανισμών», κατηγορώντας ταραχοποιούς ότι βρίσκονται πίσω από τις «δολοφονίες» των διαδηλωτών.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Ταμίμι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει θέση» και να «προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης όσους σκότωσαν και τραυμάτισαν διαδηλωτές».

Το απόγευμα, δυνάμεις επιβολής της τάξης προσπάθησαν να απωθήσουν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα εναντίον του κυβερνείου. Παρακείμενα κτήρια έπιασαν φωτιά και καταστράφηκαν.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ένα από τα οποία χτύπησε έναν διαδηλωτή στο κεφάλι, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έκαναν επίσης χρήση αληθινών σφαιρών, προειδοποιητικά στον αέρα αλλά και εναντίον διαδηλωτών, γύρω από το κτήριο του κυβερνείου, σύμβολο για τους διαδηλωτές της διαφθοράς και της ανικανότητας του κράτους να προσφέρει βασικές υπηρεσίες στους κατοίκους της επαρχίας, που παραμένει εξαθλιωμένη παρά τον πετρελαϊκό της πλούτο.

Το πρωί της Τετάρτης ο αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Γιαν Κούμπις, απηύθυνε στις ιρακινές αρχές έκκληση «να αποφεύγουν την καταφυγή σε δυσανάλογη, θανατηφόρα βία».

Την προηγουμένη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι διαβεβαίωσε ότι διέταξε να «μη βληθεί ούτε μία αληθινή σφαίρα».

Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ, νικητής των βουλευτικών εκλογών που αποπειράται να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας με τον Αμπάντι, κατήγγειλε μέσω Twitter την «παρείσφρηση βανδάλων» μεταξύ των διαδηλωτών, απηχώντας έναν ισχυρισμό που προβάλλουν οι αρχές από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 8 Ιουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, τις χρόνιες ελλείψεις ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, την ενδημική ανεργία, αλλά και την ανικανότητα και την αδιαφορία του κράτους και των πολιτικών.

Σχετικά άρθρα