Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί οι γερμανικές εφημερίδες λένε ότι ο Ερντογάν πρέπει να… μάθει από τον Μαδούρο

Γιατί οι γερμανικές εφημερίδες λένε ότι ο Ερντογάν πρέπει να… μάθει από τον Μαδούρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bild, Der Spiegel, Αργεντινή, Γερμανία, Εφημερίδα Bild, Οίκος Fitch, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Στη δεινή θέση που έχει περιέλθει η οικονομία στην Αργεντινή, ως πιθανό παράδειγμα προς αποφυγή για τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αναφέρεται σε άρθρα του ο γερμανικός Τύπος.

«Νέο πλήγμα για τον Ερντογάν», τιτλοφορεί άρθρο της η εφημερίδα Bild με αφορμή τις δυσμενέστερες προοπτικές της τουρκικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch:

«Το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,8% αντί για 4,5% και του χρόνου κατά 1,2% αντί για 3,9%. Εδώ και μήνες η τουρκική λύρα βρίσκεται υπό πίεση, με συνέπεια την εκτόξευση του πληθωρισμού, μιας και τα εισαγόμενα προϊόντα γίνονται ολοένα και ακριβότερα.

»Η σχέση τουρκικής λίρας και ευρώ ήταν πρόσφατα ένα προς οκτώ, ενώ στις αρχές του χρόνου ήταν ένα προς 4,5 ευρώ. Την Τετάρτη μεταβαίνει στην Άγκυρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη κορυφαίου γερμανού πολιτικού στη χώρα εδώ και καιρό.

»Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία γεγονός που αποδεικνύει η επιθυμία του προέδρου Ερντογάν να υποδεχθεί τον Γερμανό υπουργό».

Σε ανάλυση η διαδικτυακή έκδοση του Der Spiegel διαπιστώνει πολλά κοινά σημεία μεταξύ Τουρκίας και Αργεντινής, της οποίας η οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Με τίτλο «Γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν θα έπρεπε να μάθει από την Αργεντινή», το γερμανικό περιοδικό σημειώνει:

«Με τον πληθωρισμό πάνω από 30% και την δραματική κατάρρευση του πέσο η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται ένα βήμα από το γκρεμό. Όμως και η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια μοίρα αν δεν αντιδράσει άμεσα.

»Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και η τουρκική κεντρική τράπεζα δεν προχωρά σε αύξηση του επιτοκίου, τη στιγμή που οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν πως ακριβώς αυτά τα μέτρα θα συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας ή τουλάχιστον θα ανακόψουν την καθοδική της πορεία.

»Ακόμα υπάρχουν περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ εκτιμά ότι “στην Αργεντινή το καθοδικό σπιράλ πληθωρισμού και υποτίμησης έχει αποκτήσει τέτοια δυναμική που ακόμα και υψηλότερα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν σχεδόν καμία θετική επίδραση. Κάτι παρόμοιο ενδέχεται να συμβεί και στην Τουρκία”».

Η ανάλυση του Der Spiegel καταλήγει σημειώνοντας: «Η Αργεντινή θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για την Τουρκία. Αν δεν βοηθούν πια ούτε καν οι αυξήσεις επιτοκίων για να σταματήσει η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, τότε το νόμισμα, και στη χειρότερη περίπτωση ολόκληρη τη οικονομία, βρίσκονται ένα βήμα πριν την ελεύθερη πτώση.

»Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στην Αργεντινή. Αν δεν αντιδράσει άμεσα η Άγκυρα ίσως συμβούν τα ίδια και στην Τουρκία».

Σχετικά άρθρα