Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

16 κόμματα στο Ιράκ «κλείδωσαν» συμφωνία για σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού

16 κόμματα στο Ιράκ «κλείδωσαν» συμφωνία για σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι,

Σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού, ικανού να σχηματίσει κυβέρνηση, κατέληξαν αργά την Κυριακή 16 ιρακινά κόμματα, μεταξύ των οποίων αυτού του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ και του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, λίγες ώρες πριν την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου που αναδείχθηκε από τις εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στον Αμπάν, ο συνασπισμός αυτός συγκεντρώνει 177 βουλευτές, περισσότερους δηλαδή από τους μισούς του κοινοβουλίου των 329 εδρών.

Με αυτό τον τρόπο ο Αμπάντι, που στηρίζεται από τη Δύση, αν και ήρθε τρίτος στις εκλογές με το κόμμα του να συγκεντρώνει 42 έδρες φαίνεται ότι θα καταφέρει να διατηρήσει την πρωθυπουργία.

Ωστόσο λίγο μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του συνασπισμού μεταξύ του αλ Σαντρ και του Αμπάντι, ανακοινώθηκε ο σχηματισμός ενός αντίπαλου συνασπισμού με επικεφαλής τον σιίτη διοικητή πολιτοφυλακής Χάντι αλ Αμέρι και τον σιίτη πρώην πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.

Η αβεβαιότητα για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ έχει οξύνει την ένταση στη χώρα σε μια περίοδο που η αγανάκτηση των πολιτών εντείνεται εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζονται σε βασικές υπηρεσίες, της υψηλής ανεργίας και των αργών ρυθμών της ανοικοδόμησης μετά το πέρας του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα η ανακαταμέτρηση των ψήφων καθυστέρησε κατά τρεις μήνες τον σχηματισμό κυβέρνησης, με την ανακοίνωση του οριστικού αποτελέσματος των εκλογών του Μαΐου να ανακοινώνεται μόλις τον Αύγουστο. Ο Σαντρ διατήρησε την πρώτη θέση με 54 έδρες, ενώ ο συνασπισμός του Αμέρι βρέθηκε στη δεύτερη με 48 έδρες.

Σήμερα το πρωί Δευτέρας θα συνεδριάσει για πρώτη φορά για να εκλέξει τον πρόεδρό του, που παραδοσιακά είναι σουνίτης καθώς και τους δύο αντιπροέδρους.

Στη συνέχεια οι βουλευτές έχουν περιθώριο 30 ημερών να εκλέξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι πάντα Κούρδος και για την εκλογή του απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων.

Μετά την εκλογή του ο πρόεδρος σε διάστημα 15 ημερών πρέπει να ζητήσει από τον μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό συνασπισμό να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα