Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία χαρακτήρισε ως «τρομοκρατική» την Ταχρίρ Αλ Σαμ -παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία

Η Τουρκία χαρακτήρισε ως «τρομοκρατική» την Ταχρίρ Αλ Σαμ -παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Συρία, Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Τζιχαντιστές, Τουρκία,

«Τρομοκρατική» χαρακτήρισε και επίσημα η Τουρκία την τζιχαντιστική οργάνωση «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS), παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, η οποία δρα στη συριακή επαρχία της Ιντλίμπ.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, με την Άγκυρα να προσθέτει την HTS στον κατάλογο των ονομασιών που χρησιμοποιεί το μέτωπο Αλ Νούσρα.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει περίπου το 60% της επαρχίας Ιντλίμπ, η οποία είναι η τελευταία που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι τελευταίες αναμένεται να εισβάλουν στην περιοχή εντός των επόμενων ημερών, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη επιχείρηση ως την τελευταία μεγάλη σύγκρουση του πολέμου, ο οποίος μαίνεται από το 2011.

Η απόφαση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη συριακή Αλ Κάιντα ως τρομοκρατική οργάνωση θεωρείται αποτέλεσμα των πιέσεων των συμμάχων της, Ρωσίας και Ιράν, εν όψει και της επικείμενης επίθεσης του συριακού στρατού στην Ιντλίμπ για την απελευθέρωσή της.

Εκατοντάδες άνδρες τόσο από το Ισλαμικό Κράτος όσο και από την Ταχρίρ Αλ Σαμ έχουν ενταχθεί στα μισθοφορικά άτακτα σώματα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στη βορειοδυτική Συρία, που τελούν υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού.

Επίσης, ολόκληρες μονάδες της Ταχρίρ Αλ Σαμ αποτελούνται από Τούρκους ή Τουρκομογγόλους. Οι σχέσεις του τουρκικού καθεστώς με τη συριακή Αλ Κάιντα -όπως κι εάν αυτή ονομάζεται και μετονομάζεται- είναι εξαιρετικά στενή, πιο στενή από ό,τι υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος όταν ήταν πανίσχυρο.

Η Τουρκία σχεδίαζε να δημιουργήσει στην επαρχία της Ιντλίμπ ένα ισλαμικό ψευδοκράτος-προτεκτοράτο της, ένα μόρφωμα σαν εκείνο στα κατεχόμενα της Κύπρου, αλλά από ό,τι φαίνεται Ρωσία και Ιράν δεν την υποστηρίζουν σε αυτό της το «όνειρο».

Στις 7 Σεπτεμβρίου οι ηγέτες Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν συναντώνται στην Τεχεράνη, οπότε τότε θα μάθουμε και τι συμφώνησαν για τη Συρία μεταξύ τους, δίχως να σημαίνει ότι κιόλας θα τους περάσει, αφού το 30% της Συρίας ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα