Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μια επίθεση στο τζιχαντιστικό «εμιράτο» της Ιντλίμπ μπορεί να οδηγήσει σε εκτοπισμό 800.000 άμαχων

Μια επίθεση στο τζιχαντιστικό «εμιράτο» της Ιντλίμπ μπορεί να οδηγήσει σε εκτοπισμό 800.000 άμαχων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ιντλίμπ, Ισλαμιστές, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Συρία, Τζιχαντιστές,

Η επικείμενη επίθεση μέσα στον Σεπτέμβριο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία, μπορεί να οδηγήσει στον εκτοπισμό έως και 800.000 αμάχων που ζουν ήδη σε επισφαλείς συνθήκες ανέφερε την Τετάρτη το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για τους «αυξανόμενους κινδύνους της ανθρωπιστικής καταστροφής στην περίπτωση μιας ευρείας κλίμακας επιχείρησης στην επαρχία».

Η Ιντλίμπ, το τελευταίο «εμιράτο» ισλαμιστών και τζιχαντιστών στη Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία, βρίσκεται στο στόχαστρο μιας εκστρατείας που προετοιμάζεται με συμμετοχή των στρατευμάτων του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ και των Ρώσων συμμάχων του.

Η επαρχία ελέγχεται κατά το μεγάλο μέρος της από ισχυρές δυνάμεις τζιχαντιστικών οργανώσεων και επλήγη από ένα κύμα βομβαρδισμών από αεροσκάφη και βαριά πυροβόλα τον περασμένο μήνα, που θεωρήθηκε προάγγελος μιας ολομέτωπης επίθεσης.

«Αν υπάρξει μια κλιμάκωση στην περιοχή, είμαστε ανήσυχοι ότι έως και 800.000 άνθρωποι μπορεί να εκτοπιστούν», δήλωσε η Λίντα Τομ, εκπρόσωπος του OCHA στη Δαμασκό

Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην επαρχία και στους θύλακες των ισλαμιστών στις γειτονικές επαρχίες Χάμα, Χαλέπι και Λαττάκεια, σύμφωνα με τον OCHA και σχεδόν οι μισοί είναι άνθρωποι που έχουν ήδη εκτοπιστεί από τη βία σε άλλες περιοχές της Συρίας, από την αρχή του πολέμου στη χώρα το 2011.

Με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών σε συνέχεια παρόμοιας προειδοποίησης που διατύπωσε στις 21 Αυγούστου, υπογράμμισε ότι «η οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απολύτως απαράδεκτη».

Σχετικά άρθρα