Σκηνικό χάους διαμορφώνεται στη Γάζα καθώς εντείνονται οι επιθέσεις, πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των θυμάτων και πλήττονται βάναυσα άμαχοι και μικρά παιδιά.
Από τη Τετάρτη το Ισραήλ έπληξε 320 στόχους ενώ οι ρουκέτες της Χαμάς φτάνουν τις 200 από την έναρξη της επιχείρησης. Τους 61 φθάνουν οι νεκροί σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Εν τω μεταξύ, την ώρα που διαπιστώνεται ελάχιστη ορατή κινητικότητα για διπλωματική διέξοδο για τη νέα αυτή κρίση στη Μέση Ανατολή, συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να βλέπει την περιοχή «στην κόψη του ξυραφιού».
Η απειλή περαιτέρω κλιμακώσης είναι πραγματική, με το Ισραήλ να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε χερσαίες επιχειρήσεις.
Το πρωί της Πέμπτης, για άλλη μία ημέρα, σειρήνες ήχησαν μέχρι το Τελ Αβίβ και ο «Σιδηρούς Θόλος», το ισραηλινό αμυντικό σύστημα, αναχαίτισε τουλάχιστον δύο ρουκέτες που έφτασαν μέχρι την πόλη.
Οι αριθμοί δίνουν μία εικόνα της κατάστασης που επικρατεί μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης Protective Edge την Τρίτη: Μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες, έχουν χτυπηθεί από την ισραηλινή αεροπορία 750 θέσεις στη Γάζα (οι μισές περίπου μόνο το τελευταίο 24ωρο) και οι ρουκέτες στο ίδιο διάστημα υπολογίζονται σε τουλάχιστον 200.
Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές ιατρικές πηγές που επικαλείται το Reuters, έχουν σκοτωθεί 61 Παλαιστίνιοι, πολύ μεγάλο μέρος τους άμαχοι ή ακόμη και γυναικόπαιδα. Από την ισραηλινή πλευρά, εννέα άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά, ως επί το πλείστον προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο.
Την Τετάρτη, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης το πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης για επιδρομή στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της κεντρικής Γάζας, εξαιτίας της οποίας είχαν σκοτωθεί οκτώ άμαχοι, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προειδοποίησει την οικογένεια πως το σπίτι επρόκειτο να χτυπηθεί (η προειδοποίηση γίνεται με μικρό πύραυλο, χωρίς κεφαλή, που χτυπά την οροφή). Τα μέλη της οικογένειας όμως επέστρεψαν πρόωρα και βρίσκονταν στο σημείο όταν επλήγη. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν, σύμφωνα με την Haaretz, ότι ο θάνατός τους «δεν ήταν εσκεμμένος».
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς -ο οποίος στράφηκε στη Χαμάς για κυβερνητική συνεργασία μετά το ναυάγιο της απόπειρας έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών- κάλεσε σε άμεση παύση της στρατιωτικής επιχείρησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το Ισραήλ δεν έχει εξαπολύσει πόλεμο μόνο εναντίον μίας ομάδας ή μόνο της Χαμάς αλλά εναντίον ολόκληρη του παλαιστινιακού λαού».
Ελάχιστη διπλωματική κινητικότητα
Σήμερα Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει για το ζήτημα ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει την όλο και μεγαλύτερη ανησυχία της. Οι επαφές ξένων ηγετών με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς είναι συνεχείς, χωρίς όμως ραγδαίες εξελίξεις.
«Ο εκτροχιασμός της κατάστασης οδηγεί σε ένα καθοδικό σπιράλ που μπορεί γρήγορα να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν.
«Ο κίνδυνος να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η βία είναι ακόμη πραγματικός» τόνισε, λέγοντας πως η περιοχή βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού».
Οι προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας, όπως εκείνη της τελευταίας αναζωπύρωσης προ ετών, φαίνεται να βρίσκονται στην παρούσα φάση στο ελάχιστο. Συνήθως, ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ισράηλ και Παλαιστίνιων λειτουργεί η Αίγυπτος.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλφαταχ αλ Σίσι ανέφερε ότι «προχώρησε σε εκτεταμένες επαφές με όλες τις πλευρές», λέγοντας πως συζητήθηκαν «οι κρίσιμες προϋποθέσεις και η ανάγκη να σταματήσει κάθε στρατιωτική δράση και η περιδίνηση στη βία».
Με τον Νετανιάχου συνομίλησαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.
«Συνομίλησα με αρκετούς ηγέτες και εκτίμηση την έκραση της ισχυρής υποστήριξής τους στο δικαίωμα και το καθήκον μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» περιορίστηκε να πει ο Νετανιάχου, χωρίς να δώσει καμία ένδειξη για παύση της επιχείρησης.