Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστρέφουν οι κάτοικοι στο προάστιο Νταράγια της Δαμασκού δύο χρόνια μετά την απελευθέρωσή του

Επιστρέφουν οι κάτοικοι στο προάστιο Νταράγια της Δαμασκού δύο χρόνια μετά την απελευθέρωσή του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δαμασκός, Ισλαμιστές, Νταράγια, Συρία, Τζιχαντιστές,

Χιλιάδες Σύροι πολίτες άρχισαν να επιστρέφουν στο προάστιο Νταράγια της Δαμασκού, 8 χλμ νοτιοδυτικά από το κέντρο της συριακής πρωτεύουσας, για πρώτη φορά αφότου κυβερνητικές δυνάμεις απελευθέρωσαν αυτή τη συνοικία από τους ισλαμιστές πριν από δύο χρόνια, όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ.

Η Νταράγια αποτελούσε ένα από τα κύρια κέντρα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και υπέστη μαζικές καταστροφές στη διάρκεια των μαχών, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοί της να την εγκαταλείψουν.

Ο στρατός του Άσαντ και οι σύμμαχοί του ανέκτησαν τον έλεγχο της Νταράγια έπειτα από πολύχρονη πολιορκία και βομβαρδισμούς.

Πολλοί που δεν ήθελαν να ζουν υπό την εξουσία του Άσαντ έφυγαν μαζί με τους ένοπλους ισλαμιστές βάσει μιας συμφωνίας παράδοσης που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο του 2016.

Οι εκτοπισμένοι επιστρέφουν αφού η Νταράγια «απαλλάχθηκε από κατάλοιπα τρομοκρατών και οι κύριες υπηρεσίες αποκαταστάθηκαν», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε εικόνες που δείχνουν πλήθη να συγκεντρώνονται κάτω από μεγάλες συριακές σημαίες και φωτογραφίες του Άσαντ.

Πίσω τους, κτίρια με σπασμένα παράθυρα, με τους τοίχους διάτρητους από σφαίρες, μοιάζουν να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις μάχες.

Η Δαμασκός χαρακτηρίζει τις τοπικές συμφωνίες -αποδοχή της κρατικής εξουσίας, αλλιώς αναχώρηση- ένα «μοντέλο που λειτουργεί για να φέρει την ασφάλεια και την ειρήνη», έπειτα από επτά και πλέον χρόνια πολέμου.

Υποστηρίζει πως επιδιώκει να ανακτήσει έδαφος από τους ισλαμιστές έτσι ώστε οι Σύροι να μπορούν να επιστρέψουν στις γενέτειρές τους.

Η αντιπολίτευση στον Άσαντ υποστηρίζει όμως πως οι συμφωνίες ισοδυναμούν με μια πολιτική αναγκαστικού εκτοπισμού που έχει σκοπό να στηρίξει την εξουσία του.

Ο επικεφαλής των προγραμμάτων βοήθειας του ΟΗΕ, Στίβεν Ο’Μπράιαν, είχε εκφράσει «έντονη ανησυχία» για την εκκένωση της Νταράγια εκείνη την εποχή.

Ωστόσο από τότε έχουν επιτευχθεί πολλές τέτοιες συμφωνίες βοηθώντας την κυβέρνηση να ανακαταλάβει μεγάλες πόλεις σε όλη τη Συρία.

Σχετικά άρθρα