Ισλαμικό ΚράτοςΛιβύη
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ντούκε βγάζει την Κολομβία από την UNASUR λόγω… Μαδούρο

Ο Ντούκε βγάζει την Κολομβία από την UNASUR λόγω… Μαδούρο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βενεζουέλα, Κολομβία, Λατινική Αμερική,

Την απόσυρση της Κολομβίας από την Ένωση Εθνών της Νότιας Αμερικής ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε.

Η συνθήκη ίδρυσης της Ένωσης (UNASUR) υπογράφτηκε πριν από 10 χρόνια από 12 κράτη, φιλοδοξώντας να αποτελέσει αντίβαρο στην επιρροή των ΗΠΑ στην περιφέρεια, κάτι ανάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ντούκε, η απόφασή του οφείλεται στο ότι η Ένωση Εθνών της Νότιας Αμερικής δρα σαν συνεργός της «δικτατορίας της Βενεζουέλας».

Τον Απρίλιο η Κολομβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού και η Παραγουάη είχαν πάρει την απόφαση να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις εργασίες της, αρχικά προσωρινά.

«Σήμερα, έχοντας λάβει σαφείς εντολές, ο υπουργός Εξωτερικών Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο έστειλε στην UNASUR την επιστολή με την οποία καταγγέλλουμε την ιδρυτική συνθήκη αυτής της οντότητας και σε έξι μήνες θα ισχύσει η αποχώρησή μας» από τον οργανισμό, ανέφερε ο Ντούκε σε διάγγελμά του.

Ο περιφερειακός οργανισμός – δημιουργήθηκε το 2008, με πρωτοβουλία των προέδρων της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας την εποχή εκείνη, του Λούλα και του Ούγκο Τσάβες – «δεν κατήγγειλε ποτέ καμιά από τις παραβιάσεις» του κράτους του δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, ούτε παρείχε εγγυήσεις για τις «ελευθερίες» των πολιτών της χώρας αυτής, επέμεινε ο Ντούκε.

«Με τη σιωπή της και συχνά με την απραξία της», η UNASUR υποστήριξε την κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Κολομβίας και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε σε έναν θεσμό που αποτέλεσε τον κυριότερο συνεργό της δικτατορίας στη Βενεζουέλα».

Όταν ιδρυόταν η UNASUR, σκοπός ήταν να προωθηθεί η ολοκλήρωση των κρατών της περιοχής και να αποκρουστεί η επιρροή των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Συνολικά εντάχθηκαν σε αυτή 12 λατινοαμερικάνικες χώρες, αλλά το τελευταίο διάστημα, η Ένωση έχει παραλύσει, εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών της για τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα.

Τα εναπομείναντα κράτη-μέλη της πλέον είναι, πέρα από τη Βενεζουέλα, η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Ουρουγουάη, η Γουιάνα και το Σουρινάμ.

Σχετικά άρθρα