Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μέτωπο Κεντροαριστεράς και Αριστεράς κατά της Δεξιάς στην Ισπανία

Μέτωπο Κεντροαριστεράς και Αριστεράς κατά της Δεξιάς στην Ισπανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Podemos, Ισπανία, Λαϊκό Κόμμα Ισπανίας, Πάμπλο Ιγκλέσιας, Πέδρο Σάντσεθ, Σοσιαλιστές,

Μέτωπο Κεντροαριστεράς και Αριστεράς κατά της Δεξιάς σχηματίζεται στην Ισπανία.

Δύο μήνες φαίνεται πως ήταν αρκετοί για να καταλάβουν οι σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν με 84 βουλευτές και να θέλουν να κρατούν σε κατάσταση ομηρείας την Αριστερά και τα άλλα κόμματα που τους οδήγησαν στην εξουσία.

Ο Ινίγο Ερεχόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αργύρη Παναγόπουλου στην Αυγή και το www.avgi.gr, είχε μιλήσει για έναν «ενάρετο – θεμιτό ανταγωνισμό» ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και την Αριστερά, την ικανότητά τους δηλαδή να αντιπαρατεθούν στις εκλογές και να προχωρήσουν αμέσως μετά σε μια συνεργασία προς το κοινό τους συμφέρον.

Η συνάντηση της υπουργού Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο με εκπροσώπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Unidos Podemos, με επικεφαλής τον Πάμπλο Ετσενίκε, τον οργανωτικό γραμματέα του Podemos, και η συμφωνία μιας πιθανής συνεργασίας τους μέχρι το τέλος της θητείας της Βουλής δικαίωσε τη «θεωρία του Ερεχόν», ενώ έδειξε επίσης ότι ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της Ισπανίας είναι περισσότερο ώριμος να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας από τη Δεξιά και τα δεκανίκια της εάν αναλογιστεί κανείς τον καθημερινό πόλεμο ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και στους Πολίτες.

Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και από την απάντηση της δημοκρατικής Ισπανίας για την εκταφή του Φράνκο από το μαυσωλείο – κολαστήριο της Κοιλάδας των Πεσόντων και των προσπαθειών του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών να προσεταιριστούν τους «κληρονόμους» του φασισμού και του τρόμου.

Η συμφωνία των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς να αφαιρέσουν από τη δεξιά Γερουσία το βέτο στο ύψος του ελλείμματος και του χρέους του προϋπολογισμού μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της λιτότητας στην Ισπανία. Το ξέρει πολύ καλά το κατατρομοκρατημένο Λαϊκό Κόμμα.

O πιο εύκολος τρόπος για να ξεπεραστεί το βέτο της Γερουσίας είναι το βασικό διάταγμα που εκδίδει ο πρωθυπουργός, αλλά και που χρειάζεται την ψήφο της Βουλής.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει 84 βουλευτές, η συνομοσπονδιακή ομάδα της Αριστεράς 67 και το δεξιό κόμμα των Βάσκων 5, που συνολικά φτάνουν στους 155 βουλευτές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες έχουν 167 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει απλά ότι θα χρειαστεί η στήριξη και των δύο εθνικιστικών κομμάτων της Καταλωνίας, της αριστερής ERC και του δεξιού PDeCAT, που δήλωσαν τη διάθεσή τους να στηρίξουν την αλλαγή ζητώντας από την κυβέρνηση Σάντσεθ να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας και όχι με αυτά στη Βουλή.

Γεγονός που σημαίνει ότι πιθανώς θα χρειαστεί εκ νέου η «διπλωματική» στήριξη του Unidos Podemos.

Για το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, η κατάργηση του βέτο της Γερουσίας στο ύψος του δημοσίου ελλείμματος «μοιάζει πολύ με τις μανούβρες του Μαδούρο» εναντίον της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

Και επιβεβαιώνει με αυτό το μέτρο ότι στη Μαδρίτη «είμαστε κοντά στον σχεδιασμό μιας δικτατορίας», όπως ισχυρίστηκε ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Γκαρθία Εχέα, ο δεύτερος στην ιεραρχία του νέου κόμματος του ακροδεξιού Κασάδο.

«Τώρα θα δούμε πώς το 2018, που η αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος έχει 149 από τους 266 γερουσιαστές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Podemos θα αφαιρέσουν εξουσίες από τη Γερουσία.

Φαίνεται πως αυτοί που συμβούλευαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Βενεζουέλας (την εκεί κυβέρνηση) έρχονται τώρα στην Ισπανία να εφαρμόσουν όλα αυτά που έμαθαν εκεί» τόνισε ο Εχέα, προειδοποιώντας ότι «το Λαϊκό Κόμμα θα χρησιμοποιήσει όλους τους μηχανισμούς που έχει στη διάθεσή του για να αποφύγουμε την αύξηση των φόρων» και την «παράνομη μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συμφώνου».

«Είναι σημαντικό οι Ισπανοί να ξέρουν πώς κυβερνά το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συνέταιροί του του Podemos ή, για να το πω καλύτερα, πώς κυβερνά το Podemos με τους συνεταίρους του του Σοσιαλιστικού Κόμματος» και «τα κρυφά διόδια» που θα πρέπει να πληρώσει ο ισπανικός λαός σύμφωνα με τον ακροδεξιό γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος.

Σχετικά άρθρα