Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Γαλλία είπε «όχι» στην «Τετραμερή» που έστηνε ο Πούτιν με «μπροστινό» τον Ερντογάν για τη Συρία

Η Γαλλία είπε «όχι» στην «Τετραμερή» που έστηνε ο Πούτιν με «μπροστινό» τον Ερντογάν για τη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Γερμανία, Ισλαμιστές, Ρωσία, Τζιχαντιστές, Τουρκία,

Σε ναυάγιο φαίνεται ότι οδηγείται η πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου για μία τετραμερή Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για το φλέγον ζήτημα της Συρίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ και σοβαρών κλυδωνισμών για την οικονομία του, είχε θελήσει να δώσει ώθηση στο ηγετικό προφίλ του με μία κίνηση, που θα τον εμφάνιζε σε ρόλο συντονιστή των εξελίξεων στη διεθνή σκηνή και θα έστελνε το μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι μπορεί να συγκροτήσει διεθνείς συμμαχίες.

Παράλληλα η πρωτοβουλία του αυτή εννοήθηκε ως ένας σχεδιασμός που αποσκοπούσε ευθέως να διασπάσει το δυτικό στρατόπεδο, να περιθωριοποιήσει τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το συριακό ζήτημα, να πάρει τις Γερμανία και Γαλλία από τις ΗΠΑ και να τις φέρει κοντά στη Ρωσία και σε εκείνον.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε παρουσιάσει την πρωτοβουλία του στα ΜΜΕ σαν να ήταν «κανονισμένη» και είχε μάλιστα ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι σχεδιαζόταν Σύνοδος με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, στις 7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Βεβαίως εξ αρχής ήταν σαφές ότι ο Τούρκος προσπαθούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα και εντυπώσεις. Αυτή είναι πάγια τακτική των Τούρκων ισλαμιστών. Είναι η γνωστή σε εμάς τους Έλληνες ως «ανατολίτικη κουτοπονηριά».

Όση όμως κουτοπονηριά και να σπαταλήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Παρίσι είναι πάνω από τα κυβικά του.

Έτσι λοιπόν τον άδειασαν οι Γάλλοι -και όχι οι Γερμανοί- κανονικότατα.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι η τετραμερής Σύνοδος Κορυφής δεν πρόκειται να γίνει.

Σύμφωνα με τις πηγές, δεδομένων των διαφωνιών, που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για το μέλλον της Συρίας και του καθεστώτος Άσαντ, θα ήταν πολύ πρόωρη μία συνάντηση σε επίπεδο κορυφής.

Πληροφορίες θέλουν το Παρίσι να ζητεί εγγυήσεις για κατάπαυση του πυρός, αλλά και προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην ατζέντα της Συνόδου, πριν πει το ναι για τη συμμετοχή του.

Βεβαίως, για να ερμηνεύουμε τα πράγματα, η Γαλλία -πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ- δεν υπήρχε περίπτωση να συμμετάσχει σε μια τέτοια Σύνοδο Κορυφής που στόχο έχει να αμφισβητήσει την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Η Γερμανία από την άλλη, που παίζει διπλό παιχνίδι με τους Ρώσους και τους «αδελφούς» της Τούρκους (έχουν συγγένεια Γερμανοί και Τούρκοι από τους Ούννους), δεν έχει μιλήσει ακόμα.

Για αυτό και η Ουάσιγκτον είναι σχεδόν βέβαιο ότι ετοιμάζει και άλλες «εκπλήξεις» στο Βερολίνο.

Να σημειωθεί επίσης ότι η εν λόγω Τετραμερής θεωρείται μάλλον «πουτινική» ιδέα -μιας και οι Τούρκοι δεν είναι ικανοί για τόσο υψηλές συλλήψεις, παρά μόνο για κουτοπονηριές- και προφανώς η Γερμανία την καλοέβλεπε.

Έβαλαν τον Ερντογάν για «μπροστινό», αλλά δεν τους βγαίνει επειδή δεν συμμετέχει η Γαλλία, την οποία είναι προφανές ότι την ήθελαν για «ξεκάρφωμα» Γερμανοί και Ρώσοι.

Τις ραδιουργίες Γερμανοί και Ρώσοι τις κάνουν μαζί, οι Τούρκοι είναι οι χρήσιμοι μπουνταλάδες. Για αυτό και οι Γάλλοι τους «χαιρέτησαν».

Σχετικά άρθρα