Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν «παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο»

Η Τουρκία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν «παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άντριου Μπράνσον, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιμπραήμ Καλίν, Προτεσταντισμός, Τζον Μπόλτον, Τουρκία,

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι διεξάγει «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της χώρας του, καθώς η σύγκρουση των δύο συμμάχων στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται.

Σε γραπτή τοποθέτησή του που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Καλίν έκρινε πως οι δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, του Τζον Μπόλτον, κατά τη διάρκεια αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο ίδιο πρακτορείο την Τετάρτη, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ στοχοθετεί έναν σύμμαχό της στο NATO στο πλαίσιο του «παγκόσμιου οικονομικού πολέμου» που διεξάγει.

Ο Καλίν υποστήριξε ότι η πολιτική την οποία ασκεί το τελευταίο διάστημα Ουάσινγκτον έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Για τον Καλίν, το γεγονός ότι ο Μπόλτον αντιμετώπισε με απόλυτη περιφρόνηση μια εν εξελίξει διαδικασία της τουρκικής Δικαιοσύνης είναι απαράδεκτο.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου κατήγγειλε πως η Ουάσινγκτον κάνει αυθαίρετες τοποθετήσεις και εγείρει ανεδαφικές απαιτήσεις ως προς την υπόθεση ενός ευαγγελικού πάστορα ο οποίος διώκεται για υποστήριξη «τρομοκρατικών» οργανώσεων και «κατασκοπεία».

Στο κείμενο που έστειλε στο Reuters, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Καλίν αξίωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ να σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Πρόκειται για την πιο αιχμηρή τοποθέτηση που έχει κάνει δημόσια μέχρι σήμερα η Άγκυρα όσον αφορά τις επικρίσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία και η υπόθεση του Άντριου Μπράνσον είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης.

»Βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία όσον αφορά το πρόσωπο αυτό», ανέφερε ο Καλίν.

«Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι θεωρούμε απαράδεκτη την περιφρόνηση αυτής της νομικής διαδικασίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες εγείρουν συγκεκριμένες απαιτήσεις», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του στο Reuters, ο Μπόλτον, ο σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει «μεγάλο λάθος» που δεν αφήνει ελεύθερο τον Μπράνσον «χωρίς κανέναν όρο».

Ακόμη, ο Καλίν χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι έχουν γίνει αβάσιμες και ψευδείς, όπως έκρινε, κατηγορίες εναντίον της τουρκικής τράπεζας Halkbank για να εξασθενίσουν τη θέση της.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας χαρακτήρισε τα σχόλια του Μπόλτον για την τουρκική οικονομία και την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στην Τουρκία απόδειξη ότι η Ουάσινγκτον στοχοθετεί την Άγκυρα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε.

Κατά τον Ιμπραήμ Καλίν, η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως χρησιμοποιεί το εμπόριο, τους δασμούς και τις κυρώσεις στο πλαίσιο του παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που διεξάγει.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο που εναντιώνεται στα περιοριστικά και τιμωρητικά μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η Τουρκία δεν έχει καμιά πρόθεση να ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο αλλά δεν μπορεί να σιωπά, πρόσθεσε ο Καλίν.

Σχετικά άρθρα