Ισλαμικό ΚράτοςΑρμενία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Ο Αμερικανός Α/ΓΕΣ αναγνώρισε ως νόμιμο στρατό της Κύπρου την Εθνική Φρουρά

Ηχηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Ο Αμερικανός Α/ΓΕΣ αναγνώρισε ως νόμιμο στρατό της Κύπρου την Εθνική Φρουρά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως νόμιμο στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμαχική δύναμη την Εθνική Φρουρά, έστειλε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Μαρκ Μίλεϊ, ο οποίος στις 20 Αυγούστου βρέθηκε στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη.

Η επίσκεψη στην Κύπρο έγινε στα πλαίσια περιοδείας του Αμερικανού αρχηγού στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την τεράστια σημασία της επίσκεψης στην Κύπρο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγού Mark A. Milley, και της συνάντησης που είχε με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, στην παρουσία της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Κάθλιν Ντόχερντι και του Ύπατου Αρμοστή της Βρετανίας, Στίβεν Λίλι, ανέλυσε ο αντιστράτηγος Ανδρέας Πενταράς, πρώην ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Φρουράς και Διοικητής της κυπριακής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά η επίσκεψη είναι σημαντική τόσο από πλευράς συμβολισμών όσο και από πλευράς ουσίας.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» ο κ. Πενταράς υποστήριξε ότι η επίσκεψη και η σύσκεψη σηματοδοτούν την επίσημη αναγνώριση της Εθνικής Φρουράς ως του νόμιμου στρατού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κυπριακός Στρατός είναι ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την τουρκανταρσία, όμως, κατέστη αναγκαία η διάλυση του Κυπριακού Στρατού και η ίδρυση της Εθνικής Φρουράς, η οποία, ωστόσο, δεν αναγνωριζόταν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ως ο νόμιμος στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, υποστηρίζει ο στρατηγός Πενταράς, δεν μπορεί να εξισώνεται ο τουρκικός κατοχικός στρατός με την Εθνική Φρουρά, όπως γινόταν από το Σχέδιο Ανάν.

«Μετά την πλήρη αναγνώριση της Εθνικής Φρουράς ως του νόμιμου στρατού της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα της διάλυσης της Εθνικής Φρουράς πριν από τη συγκρότηση του νέου κυπριακού κράτους», λέει ο κ. Πενταράς για να προσθέσει ότι αυτό θα πρέπει να το έχει υπόψη της η διαπραγματευτική ομάδα στο Κυπριακό, όταν θα έρθει η ώρα.

Για τον πιο πάνω λόγο ο κ. Πενταράς εκφράζει την άποψη ότι κακώς το θέμα της ασφάλειας μπήκε στην διεθνή πτυχή του Κυπριακού προβλήματος.

«Η Διεθνής πτυχή έχει σχέση με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού», είπε προσθέτοντας πως «η Εθνική Φρουρά πρέπει να παραμείνει μέχρι την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος».

Σύμφωνα με τον κ. Πενταρά, εξαιτίας των γεωπολιτικών ανασχηματισμών στην περιοχή αλλά και των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών, οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν παρουσία στην περιοχή διότι με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τους που είναι η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο κ. Πεντάρας είπε ακόμη πως η επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού είναι συνδεδεμένη και με το ζήτημα της άρσης τους αμερικανικού εμπάργκο για πώληση όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το γεγονός ότι η συνάντηση του Αμερικανού στρατηγού με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς έγινε κατόπιν αιτήματος των Αμερικανών έχει κι αυτό τη σημασία του.

«Συνήθως είναι τα μικρά κράτη που επιδιώκουν τέτοιες συναντήσεις.

»Η συγκεκριμένη έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Αυτό αναδεικνύει και την στρατηγική υπεραξία που κατέχει η Κύπρος», τονίζει ο στρατηγός Πενταράς.

Για την παρουσία του Βρετανού πρέσβη στην συνάντηση είπε πως αυτό αποδεικνύει πως ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία έχουν κοινά συμφέροντα σε επίπεδο ασφάλειας στην περιοχή και επιζητούν την συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και πρόσθεσε:

«Μπορεί κανείς να αποκαλέσει αυτή τη συνάντηση ως μια τριμερή.

»Είναι ουσιαστικά η μαγιά και το προζύμι μιας τριμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Κύπρου.

»Αυτό που γίνεται με Ισραήλ και Αίγυπτο μπορεί να γίνει και με ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο για την ενεργειακή ασφάλεια δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θέλουν και απεξάρτητηση της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο.

»Οι προϋποθέσεις για τριμερείς συνεργασίες θα αναβαθμίσουν την γεωπολιτική σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μπορούν να συμβάλουν και στην ευνοϊκή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

Ως συνέχεια της τριμερούς ο κ. Πενταράς είπε πως πρέπει να ακολουθήσει πρόσκληση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς στο αμερικανικό Πεντάγωνο με νέα ατζέντα που θα περιλαμβάνει την ετοιμασία μιας συνθήκης ασφάλειας που θα επιτρέπει ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα ασφάλειας και μια συμφωνία στρατιωτικής φύσεως που θα επιτρέπει συνεργασία της Εθνικής Φρουράς σε θέματα εκπαίδευσης.

«Θα πρέπει να ανοίξουν στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ σε Κύπριους αξιωματικούς, να πάει στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και να γίνονται ανταλλαγές με εκπαιδεύσεις», ανέφερε ο κ. Πενταράς.

Ο στρατηγός Πενταράς αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας ότι ειδικά αυτή την περίοδο η Τουρκία δεν πρόκειται να επιδιώξει την πρόκληση θερμού επεισοδίου στην περιοχή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε και τα εξής: «Η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει την πρόκληση θερμού επεισοδίου, αυτή την περίοδο.

»Πρόκληση του επιπέδου να βγάλει μερικές φρεγάδες στην περιοχή είναι δυνατόν να υπάρξει.

»Αλλά δεν θεωρώ πιθανόν να επιχειρήσει θερμό επεισόδιο είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο, διότι η Τουρκία είναι απ’ όλες τις πλευρές στριμωγμένη».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δεν αποκλείει τον ερχόμενο Οκτώβριο, όταν θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε ορισμένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ και ιδιαίτερα στο οικόπεδο 6.

Κάτι τέτοιο, είπε, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πέρα από τη διπλωματία και πρόσθεσε ότι είναι κρίμα το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν κατάφερε να δημιουργήσει πολεμικό ναυτικό, το οποίο σε συνεργασία με την Ελλάδα και με άλλες γειτονικές χώρες θα μπορούσε να αποτελέσει αποτρεπτική δύναμη.

Σχετικά άρθρα