Ισλαμικό ΚράτοςΒόρεια Μακεδονία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Δικαιοσύνη έξι Αιγύπτιοι αστυνομικοί με την κατηγορία ότι βασάνισαν κλεφτρόνι μέχρι θανάτου

Στη Δικαιοσύνη έξι Αιγύπτιοι αστυνομικοί με την κατηγορία ότι βασάνισαν κλεφτρόνι μέχρι θανάτου
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Αστυνομική Βία, Βασανιστήρια,

Στη δικαιοσύνη παραπέμπονται έξι Αιγύπτιοι αστυνομικοί, ανάμεσά τους και δύο υψηλόβαθμοι, κατηγορούμενοι ότι βασάνισαν έναν κρατούμενο μέχρι θανάτου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αλ Αχράμ.

Τον Ιούνιο, η Εισαγγελία είχε διατάξει να τεθούν υπό κράτηση δύο αξιωματικοί και τέσσερις αστυνομικοί, μετά τον θάνατο ενός άνδρα που είχε συλληφθεί για κλοπή, στο αστυνομικό τμήμα Χαντάγεκ αλ Κούμπα, στο βορειοανατολικό Κάιρο.

Στους έξι αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατόπιν κατηγορίες από την Εισαγγελία για «απάνθρωπη συμπεριφορά, βία και βασανισμό μέχρι θανάτου» καθώς και «πλαστογράφηση δημοσίου εγγράφου» και παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη.

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν συχνά την αιγυπτιακή Αστυνομία ότι βασανίζει και κακομεταχειρίζεται κρατουμένους, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε δημοσιοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 2017 μια έκθεση στην οποία εκτιμούσε ότι οι βασανισμοί των πολιτικών κρατουμένων στην Αίγυπτο αποτελούν «πιθανόν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Οι Αρχές της Αιγύπτου είχαν απορρίψει τις καταγγελίες της ΜΚΟ, πριν ανακοινώσουν εν μέσω του σάλου τη λήψη μέτρων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2017, οι Αρχές έκλεισαν τα γραφεία του Κέντρου Ναντίμ για την αποκατάσταση των θυμάτων της αστυνομικής βίας και των βασανιστηρίων, που ήταν γνωστό διότι τεκμηρίωνε τις καταχρήσεις εξουσίας των δυνάμεων επιβολής της τάξης και υποστήριζε τα θύματα.

Σχετικά άρθρα