Ένα κομβόι 14 πούλμαν, με 89 επιβάτες – σχεδόν όλοι ηλικιωμένοι – αναχώρησε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης από το λιμάνι της πόλης Σόκο με προορισμό τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
Οι άνθρωποι αυτοί πρόκειται να συναντήσουν τους συγγενείς που έχασαν μετά τον πόλεμο (1950 – 1953). Σηματοδοτώντας μία σημαντική χαλάρωση στην κορεατική χερσόνησο, άνδρες και γυναίκες θα μοιραστούν από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη 11 ώρες μαζί, ίσως τις τελευταίες προτού τους χωρίσει οριστικά ο θάνατος.
Από τις αρχές τους έτους, οι σχέσεις της Βόρειας και της Νότιας Κορέας έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο. Μέρος αυτής της προσέγγισης αποτελούν και οι επανενώσεις οικογενειών, οι οποίες πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα.
Οι συναντήσεις είναι οι πρώτες από το 2015. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι επελέγησαν με κλήρωση, δεν ξέρουν τι θα συναντήσουν. Εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι συγγενείς τους έχουν πεθάνει παραχώρησαν τον δικαίωμά τους σε κάποιον άλλον. Συνολικά, θα ειδωθούν ξανά 83 Βορειοκορεάτες και 89 Νοτιοκορεάτες. Ο μεγαλύτερος είναι 101 ετών.
Μία γυναίκα, 92 ετών σήμερα, θα αγκαλιάσει ξανά, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, τον γιο της.
Η Λι Κεούμ Σέομ έχασε το παιδί της – τεσσάρων ετών τότε – και τον άνδρα της στην προσπάθειά της να σωθεί.
«Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι θα έρθει αυτή η μέρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν γνώριζε καν αν ο γιος της είναι ζωντανός ή νεκρός.
Ο 76χρονος Λι Σου Ναμ έχει μόνο ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο επιβεβαιώνει ότι ο 86χρονος αδελφός του είναι ζωντανός.
«Το πρώτο πράγμα που θα πω στον αδελφό μου είναι: “Σ’ ευχαριστώ που είσαι ζωντανός”», λέει ανακατεύοντας τις οικογενειακές φωτογραφίες πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. «Πρέπει όμως να είμαι προσεκτικός. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε εξαιτίας της πολιτικής στη Βόρεια Κορέα».
Ο πόλεμος της Κορέας χώρισε εκατομμύρια ανθρώπους από τις οικογένειές τους. Στα τελευταία 18 χρόνια, σε περιόδους νηνεμίας, έχουν διοργανωθεί συνολικά 20 τέτοιου είδους επανενώσεις συγγενών.