Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρυξέλλες: «Μυστικό δείπνο» στελεχών της ExxonMobil και Κυπρίων αξιωματούχων προκάλεσε «ταραχή»

Βρυξέλλες: «Μυστικό δείπνο» στελεχών της ExxonMobil και Κυπρίων αξιωματούχων προκάλεσε «ταραχή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ExxonMobil, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωβουλευτές, Κύπρος, Υδρογονάνθρακες, Χρήστος Στυλιανίδης,

«Μυστικό δείπνο» σε εστιατόριο υπερπολυτελείας στις Βρυξέλλες, μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών της ExxonMobil και του Κύπριου Επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη, Κυπρίων ευρωβουλευτών και μελών της εκεί κυπριακής διπλωματικής αντιπροσωπείας, αποκαλύπτει σε εκτενές ρεπορτάζ της η γνωστή ειδησεογραφική πύλη «EUobserver» και αναμεταδίδει ο κυπριακός Φιλελεύθερος.

Το δημοσίευμα εκφράζει δυσφορία και διατείνεται ότι αυτό το δείπνο παραβίασε τους εθιμοτυπικούς κανόνες διαφάνειας της Ε.Ε.

Ιδιαίτερα, επικρίνεται το γεγονός ότι στο δείπνο κλήθηκε ο Κύπριος Επίτροπος, που δεν έχει αρμοδιότητες στα θέματα ενέργειας και όχι οι Επίτροποι Ενέργειας ή έστω Κλιματικής Αλλαγής.

Μάλιστα, ο συγγραφέας του ρεπορτάζ εκφράζει παράπονο ακόμα και για το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία δεν απάντησε σε ερώτημά του για το κόστος του δείπνου.

Αποκαλύπτεται ότι το δείπνο, που παρέθεσε η ExxonMobil, πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο De Warande στις Βρυξέλλες, που βρίσκεται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία, και από πλευράς ExxonMobil συμμετείχε ο αντιπρόεδρος του κολοσσού Tristan Aspray, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του τις χώρες της Ευρώπης.

Ο τελευταίος έχει έρθει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο και είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Ενέργειας.

Σκοπός της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν πέραν του Επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη και οι ευρωβουλευτές Νεοκλής Συλικιώτης, Τάκης Χατζηγεωργίου και Δημήτρης Παπαδάκης, ήταν η ενημέρωση για το γεωτρητικό πρόγραμμα της ExxonMobil και τη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «EUobserver» θέτει θέμα τάξης για την συμμετοχή του Κύπριου Επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη στο «μυστικό δείπνο».

Δημοσιεύεται, όμως, ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε από τον κ. Στυλιανίδη σε σχέση με το δείπνο κι αναφέρεται καθαρά ότι έγινε άτυπη ενημέρωση για τα θέματα της αμερικανικής εταιρείας σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν πρακτικά της συνάντησης, κάτι που σύμφωνα με τον «EUobserver» προκαλεί ανησυχία για τα θέματα «διαφάνειας και λογοδοσίας της ΕΕ», που αφορούν συναντήσεις εκπροσώπων της «με εκπροσώπους ομάδων ειδικών συμφερόντων».

Ο συγγραφέας του ρεπορτάζ εκφράζει δυσφορία επειδή η Ε.Ε., αν και επιβεβαίωσε το δείπνο, δεν του επέτρεψε πρόσβαση σε οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο.

Την ίδια ώρα, όμως, υπήρξε επίσημη ενημέρωση από πλευράς του Κύπριου Επιτρόπου, αφού, όπως ο δημοσιογράφος αναφέρει, «στο μητρώο συνεδριάσεων της Επιτροπής ο Κύπριος Στυλιανίδης είχε δηλώσει απλώς ότι είχε συνάντηση με την ExxonMobil για ενημέρωση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Η ίδια η Επιτροπή είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης «προσκλήθηκε και παρακάθησε» σε δείπνο με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, προσθέτει ο «EUobserver».

Παραθέτει, μάλιστα, αναφορά σε έγγραφο ότι «η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, πάνω σε ένα θέμα με σχετικές γεωπολιτικές παραμέτρους για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Η δυσφορία του συγγραφέα εκφράζεται με το ερώτημα γιατί πήγε ο Κύπριος Επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική και Μεταναστευτική Πολιτική της Επιτροπής.

Επειδή οι αρμόδιοι για τα ενεργειακά θέματα και την κλιματική αλλαγή, δηλαδή, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μάρος Σεφτσόβιτς και ο Επίτροπος Μιγκέλ Κανέτ, δεν είναι Κύπριοι, σε αντίθεση με τον Χρήστο Στυλιανίδη, απαντά ειρωνικά ο ίδιος.

Οι 28 Επίτροποι της ΕΕ διορίζονται από τις εθνικές Κυβερνήσεις τους και υποτίθεται ότι ενεργούν σε πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον, συνεχίζει στον ίδιο ειρωνικό τόνο.

Ανεπίσημη συζήτηση χωρίς πρακτικά

Ο EUobserver επέμενε να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συνάντησης, κάτι που παραπονείται ότι δεν έκανε η Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι ο Νεοκλής Συλικιώτης τους εξήγησε –όπως οι ίδιοι αναφέρουν– ότι συμμετείχε στο δείπνο και δεν υπήρξαν πρακτικά.

Τρεις από τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές επιβεβαίωσαν στην EUobserver ότι παρέστησαν στο δείπνο.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης τους είπε ότι είχαν προσκληθεί όλοι οι Κύπριοι ευρωβουλευτές για να ακούσουν περισσότερα για το γεωτρητικό πρόγραμμα της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ήταν μια φιλική, ανεπίσημη συζήτηση και δεν πήραμε κανένα πρακτικό», τους υπογράμμισε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Τη συμμετοχή τους στο δείπνο επιβεβαίωσαν ο Τάκης Χατζηγεωργίου και ο κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε επίσης ότι «ήταν μια άτυπη συνάντηση, έτσι δεν λήφθηκαν πρακτικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο EUobserver.

Δεν παρέστησαν στο δείπνο οι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Κώστας Μαυρίδης και Ελένη Θεοχάρους.

Ο πρέσβης Νικόλας Αιμιλίου παρευρέθη επίσης στο δείπνο, εξηγώντας στον «EUobserver» ότι αυτό έγινε «στο πλαίσιο των επαφών μεταξύ της Κυβέρνησης και όλων των παραγόντων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο».

Προσπαθώντας να βρει κάτι μεμπτό, ο «EUobserver» κατηγορεί την ExxonMobil ότι αρνήθηκε να απαντήσει πόσο κόστισε το δείπνο, αν είχαν κρατηθεί πρακτικά ποιοι συμμετείχαν και γιατί η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε σε γραφείο και σε ώρες εργασίας.

Ταυτόχρονα, παραθέτει στοιχεία για να δείξει ότι επρόκειτο για εστιατόριο πολυτελείας.

Πάντως, στο τέλος, αναγνωρίζει ότι «μπορεί ο κύριος λόγος για το δείπνο της ExxonMobil να είναι το γεωπολιτικό πλαίσιο», υπενθυμίζοντας ότι, «τον Φεβρουάριο, η Τουρκία αμφισβήτησε το δικαίωμα της Κύπρου για «μονομερή» γεώτρηση στην ΑΟΖ και τουρκικό πλοίο εμπόδισε ένα ιταλικό πλοίο να φτάσει στη ζώνη γεώτρησης», κάτι που προκάλεσε την αντίδραση και της Ε.Ε.

To TRIBUNE λέει: Προφανώς και κάποιοι στην ΕΕ έχουν «ταραχτεί» επειδή αισθάνονται «εκτός» των μεγάλων ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα τους περάσει και θα το συνηθίσουν. Οι εποχές που είχαν τον ελληνισμό «υπό» πέρασαν.

Σχετικά άρθρα