Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τύμπανα πολέμου σε Παλαιστίνη – Ισραήλ

Τύμπανα πολέμου σε Παλαιστίνη – Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γάζα (Πόλη της Παλαιστίνης), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ιεροσόλυμα (Ιερουσαλήμ), Ισραήλ, Λωρίδα της Γάζας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Παλαιστίνη, Τελ Αβίβ, Χαμάς,

Oι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και τις ακολούθησαν εκκωφαντικοί ήχοι που πιθανόν οφείλονται σε εκρήξεις ρουκετών.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στην Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ αλλά και στη Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, πιο μακριά από κάθε άλλη φορά που έχουν εκτοξευθεί ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινά μέσα αναφέρουν ότι οι σειρήνες συναγερμού που ήχησαν στη Μπινιαμίνα, στο βόρειο Ισραήλ, φαίνεται πως οφείλονται σε λάθος συναγερμό.

Τη ζωή τους έχασαν τέσσερις ένοπλοι Παλαιστίνιοι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών όταν επιχείρησαν να διεισδύσουν στη χώρα δια θαλάσσης, προερχόμενοι από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τέσσερις ένοπλοι σκοτώθηκαν στην παραλία Ζικίμ του Ισραήλ, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Γάζα. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση στην περιοχή αυτή, χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε απώλειες.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την ώρα που το Ισραήλ βομβάρδιζε τον παλαιστινιακό θύλακα, μετά τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ επιβεβαίωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντονισμένη επιχείρηση του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν οι Παλαιστίνιοι έφτασαν στο Ζικίμ κολυμπώντας ή με κάποιο σκάφος. Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν συνεργατών τους στην περιοχή συνεχίζονται.

Ο Λέρνερ είπε επίσης ότι ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε στο επεισόδιο αυτό, που το χαρακτήρισε “σπάνιο” καθώς το Ισραήλ εφαρμόζει έναν πολύ αυστηρό ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη Γάζα πάντως οι Ταξιαρχίες υποστήριξαν ότι μετά την επιχείρηση διείσδυσης στο Ισραήλ εκτόξευσαν και βροχή ρουκετών σε δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις, μεταξύ των οποίων και σε εκείνην του Ζικίμ.

Σύμφωνα με το ένοπλο τμήμα της Χαμάς, εκτοξεύτηκαν “10 ρουκέτες Κατιούσα” εναντίον των βάσεων αυτών. Ο ισραηλινός στρατός ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.
Καταδίκη ΗΠΑ για ρουκέτες

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, εκφράζοντας ανησυχία για τους αμάχους και από τις δύο πλευρές. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να αφήσει ανοιχτό έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους Παλαιστίνιους ώστε να υπάρξει μια πιθανότητα τερματισμού της κρίσης που ξέσπασε με αφορμή τη δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών και ενός Παλαιστίνιου εφήβου.

Ο Έρνεστ επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Ουάσινγκτον, ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να δεχτεί να εκτοξεύονται πύραυλοι εναντίον πολιτών και στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι σε αυτές τις άγριες επιθέσεις”, σημείωσε.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιδρομές στη Γάζα όπου σήμερα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

“Ζητούμε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στη Γάζα” αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Άγκυρα ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως από τα Ηνωμένα Έθνη να αντιδράσουν και να προειδοποιήσουν το Ισραήλ ώστε να εγκαταλείψει την πολιτική της “συλλογικής τιμωρίας”.

Ανησυχία εξέφρασε ο ΟΗΕ

Ανησυχία για την «επικίνδυνη κλιμάκωση» της βίας στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν, αναφερόμενος στις «πρόσφατες πολλαπλές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ από τη Γάζα».

Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι «αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις σε περιοχές αμάχων πρέπει να σταματήσουν».

Όπως υπογραμμίζεται, «ο Γενικός Γραμματέας ανησυχεί ιδιαίτερα για την επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας, η οποία έχει ήδη οδηγήσει σε πολλαπλούς θανάτους και τραυματισμούς Παλαιστινίων, ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Γάζας».

Σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή

Στη συνέχεια, επισημαίνεται: «Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς όλους τους φορείς να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες αμάχων και συνολική αποσταθεροποίηση. Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Η αφόρητη κατάσταση στη Γάζα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της πολιτικής, της ασφάλειας, της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής διάστασής της ως μέρος μιας συνολικής λύσης».

Ισραηλινά μαχητικά σφυροκόπησαν τη Λωρίδα της Γάζας

Εν τω μεταξύ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχίες για «πιθανές ανεξέλεγκτες καταστάσεις» στην περιοχή και επανάληψη της επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2008-2009, κατά την οποία μετά τους βομβαρδισμούς ακολούθησαν χερσαίες επιχειρήσεις.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε νωρίτερα σήμερα τη σύγκληση επειγόντως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχετικά άρθρα