Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισραήλ κατέστρεψε ιρανικό εργοστάσιο κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων στη Συρία και «ανατίναξε» τον διευθυντή του

Το Ισραήλ κατέστρεψε ιρανικό εργοστάσιο κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων στη Συρία και «ανατίναξε» τον διευθυντή του
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αεροπορικές Επιδρομές, Ιράν, Ισραήλ, Κασέμ Σολεϊμανί, Μοσάντ, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Συρία, Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (Ιράν),

Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο από ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, δείχνουν την καταστροφή ενός εργοστασίου κατασκευής ιρανικών πυραύλων στη βορειοδυτική Συρία από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 22 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο που βομβάρδισαν οι Ισραηλινοί λέγεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή χημικών όπλων υπό τη διεύθυνση του δρ. Αζίζ Ασμπάρ, κορυφαίου Σύρου επιστήμονα, ο οποίος σκοτώθηκε πρόσφατα όταν το αυτοκίνητό του ανατινάχτηκε στη Μασαγιάφ στη βορειοδυτική Συρία.

Αξιωματούχος μεσανατολικής υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίστηκε ότι ο δρ. Αζίζ Ασμπάρ δολοφονήθηκε από την ισραηλινή Μοσάντ, όπως μετέδωσαν και οι New York Times.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το Ισραήλ είχε λόγο να πιστεύει ότι ο δρ. Ασμπάρ ήταν επικεφαλής ενός άκρως απόρρητου σχεδίου ανάπτυξης μυστικών όπλων με την κωδική ονομασία «Sector 4 (Τομέας 4)» στο Συριακό Κέντρο Ερευνών και Επιστημονικών Σπουδών.

Ο ίδιος συνεργαζόταν και με τον Ιρανό στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμάνι, διοικητή της «Δύναμης Κουντς», δηλαδή των Ιρανών παραστρατιωτικών που μάχονται σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων, όπως στη Συρία και στο Ιράκ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι δορυφορικές εικόνες δημοσιεύτηκαν από την ισραηλινή ιστοσελίδα «Intelli Times».

Δείχνουν το εργοστάσιο δύο ημέρες πριν χτυπηθεί στις 22 Ιουλίου και σε ποια κατάσταση βρίσκεται μετά την αεροπορική επιδρομή.

Ισραηλινές πηγές υποστηρίζουν ότι στο εργοστάσιο αυτό κατασκευάζονταν ιρανικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους Fateh 110 με εμβέλεια μέχρι 200 χλμ.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γράφοντας ότι «ένα εργοστάσιο υπό ιρανική διεύθυνση όπου κατασκευάζονται πύραυλοι εδάφους-εδάφους δέχτηκε επίθεση».

«Ιρανικές δυνάμεις και δυνάμεις από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ αναπτύχθηκαν στην περιοχή», τόνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Intelli Times», το εργοστάσιο ήταν ένα από τα δύο κέντρα που διεύθυνε ο δρ. Άσμπαρ στην περιοχή, το άλλο είναι μια τοπική εγκατάσταση του Συριακού Κέντρου Ερευνών και Επιστημονικών Σπουδών.

Το εν λόγω κέντρο στο παρελθόν είχε σχετιστεί με την κατασκευή χημικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου του αερίου «Σαρίν».

Η Συρία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έπληξε εγκατάσταση του Συριακού Κέντρου Ερευνών και Επιστημονικών Σπουδών τον Σεπτέμβριο του 2017 με δύο νεκρούς. Σε λιγότερο από τρεις μήνες ακολούθησε και δεύτερο χτύπημα στην ίδια εγκατάσταση.

Μόνο τον Μάιο το Ισραήλ κατέστρεψε περισσότερους από 50 ιρανικούς στόχους στο έδαφος της Συρίας.

Τα πλήγματα αυτά ήταν απάντηση στο μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες που εξαπέλυσαν Ιρανοί παραστρατιωτικοί στα Υψίπεδα του Γκολάν μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Οι Ισραηλινοί χτύπησαν τους Ιρανούς με πολεμικά αεροσκάφη, κατευθυνόμενους πυραύλους και πυρά πυροβολικού από την 282η Πυροβολαρχία του Γκολάν.

Σχετικά άρθρα