Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο συριακός στρατός ετοιμάζεται να επιτεθεί στους τουρκόφιλους τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία

Ο συριακός στρατός ετοιμάζεται να επιτεθεί στους τουρκόφιλους τζιχαντιστές στη βορειοδυτική Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Ιντλίμπ, Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν (TIP), Ισλαμιστές, Λαττάκεια (Λαοδίκεια), Ουιγούροι, Συρία, Τζιχαντιστές, Τουρκία, Τουρκμένοι,

Σφοδρό βομβαρδισμό εξαπέλυσε το συριακό πυροβολικό σφυροκοπώντας το βράδυ της Παρασκευής τις θέσεις των ισλαμιστών στο όρος Τζουμπέλ Τουρκμέν στα σύνορα της παραλιακής επαρχίας της Λαοδίκειας (Λαττάκειας) με την επαρχία της Ιντλίμπ.

Η περιοχή που βομβαρδίστηκε μέχρι πρότινος «καλυπτόταν» από την εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει η Ρωσία με την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία.

Ωστόσο, η συριακή κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι σκοπεύει να εκδιώξει τους Τούρκους και τους ισλαμιστές από τα εδάφη που κατέχουν στη βορειοδυτική Συρία.

Στόχος του συριακού στρατού είναι η απελευθέρωση της επαρχίας της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, που κατέχεται από τη συριακή Αλ Κάιντα και μερικές ακόμα φιλότουρκες ισλαμιστικές οργανώσεις, υπό την προστασία του τουρκικού στρατού, ο οποίος έχει αναπτυχθεί περιμετρικά της Ιντλίμπ παριστάνοντας την «ειρηνευτική δύναμη».

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, όλο τον Ιούλιο περιπολίες Σύρων στρατιωτών και Ιρανών παραστρατιωτικών αναγνώριζαν τις θέσεις των ισλαμιστών στα όρια των επαρχιών Λαοδίκειας και Ιντλίμπ, κινήσεις που έχουν ερμηνευτεί ότι προαναγγέλλουν την επικείμενη μεγάλη επίθεση του συριακού στρατού.

Στη μάχη ετοιμάζεται να «πέσει» και η Αλαουίτικη Συριακή Πολιτοφυλακή Αντίστασης, που έχει συσταθεί από αλαουίτες της Λαοδίκειας υπό τη διοίκηση του διαβόητου αλαουίτη οπλαρχηγού Μιχράκ Ουράλ.

Οι αλαουίτες θεωρούνται παρακλάδι του σιιτικού ισλάμ και σε αυτή τη θρησκεία ανήκει και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Στην πραγματικότητα όμως οι αλαουίτες δεν έχουν καμία σχέση με το ισλάμ, μόνο επιδερμική, είναι μια σέχτα πλατωνικών και γνωστικών, με μυστήρια των οποίων οι διδασκαλίες απαγορεύεται να αποκαλυφθούν.

Οι αλαουίτες κατοικούν στις ίδιες περιοχές με τους ελληνορθόδοξους της Συρίας, μια ακόμα ένδειξη ότι πρόκειται για πληθυσμό ελληνορωμαϊκής προέλευσης και όχι αραβικό. Στην καθημερινότητά τους είναι κοσμικοί και οι τζιχαντιστές τους θεωρούν «άπιστους».

Ένας από τους πρώτους στόχους του συριακού στρατού φαίνεται ότι θα είναι η πόλη Τζισρ Αλ Σούγκουρ, η οποία έχει εκκενωθεί από τον συριακό πληθυσμό της και εποικιστεί στη συνέχεια από τζιχαντιστές Τούρκους Ουιγούρους της Κίνας και ομοϊδεάτες τους από τις τουρκικές φυλές της κεντρικής Ασίας.

Όλοι αυτοί οι Τουρκομογγόλοι έχουν εγκατασταθεί στη Συρία με τις οικογένειές τους και ανήκουν στο λεγόμενο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν που αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Έφτασαν στη Συρία με τις πλάτες του τουρκικού καθεστώτος και στις στολές τους φοράνε εκτός από τα δικά τους διακριτικά και την τουρκική σημαία.

Απέναντι στους Τουρκομογγόλους συγκεντρώνονται ελίτ καταδρομείς από τις Δυνάμεις Τίγρεις της Συρίας, με βαρύ οπλισμό.

Στα όρια μεταξύ των επαρχιών Λαοδίκειας και Ιντλίμπ κατοικεί σημαντικός πληθυσμός Τουρκμένων, οι οποίοι επίσης μάχονται στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Οι Τουρκμένοι είναι παλιά τουρκική νομαδική φυλή, που όταν διαμελίστηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία ένα μέρος τους έμεινε στη βορειοδυτική Συρία και ένα άλλο στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Το τουρκικό κράτος τους θεωρεί τουρκική μειονότητα, τους έχει εξοπλίσει, τους έχει ντύσει με τουρκικές στολές και τους μισθοδοτεί.

Οι Τουρκμένοι της Συρίας αποτελούν τον «πυρήνα» γύρω από τους οποίους η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ισλαμικό ψευδοκράτος προτεκτοράτο της στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλεπιού.

Όπως μεταδίδουν πληροφορίες από το μέτωπο, η συριακή πολεμική αεροπορία έριξε τις προηγούμενες ημέρες προκηρύξεις στην επαρχία της Ιντλίμπ καλώντας τους τζιχαντιστές να παραδοθούν πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Στον χάρτη με έντονο πράσινο η επαρχία της Ιντλίμπ, με πράσινο ανοιχτό τα εδάφη υπό τουρκική διοίκηση στα βόρεια του Χαλεπιού. Με κόκκινο η συριακή κυβέρνηση και με κίτρινο οι Κούρδοι. Τα εδάφη σε πράσινο -και στις δύο αποχρώσεις- είναι η περιοχή που η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα φιλότουρκο ισλαμιστικό ψευδοκράτος

Σχετικά άρθρα