Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας αποφάσισε να δέχεται ως μέλη της τρανσέξουαλ

Η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας αποφάσισε να δέχεται ως μέλη της τρανσέξουαλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ελευθεροτεκτονισμός, Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, Τρανσέξουαλ,

Έπειτα από αιώνες ως θεσμός αποκλειστικά για άνδρες, οι Ελευθεροτέκτονες της Αγγλίας υιοθετούν κάποιους νέους κανόνες που τα παραδοσιακά μέλη τους δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν.

Συγκεκριμένα, επιτρέπουν σε μία γυναίκα να γίνει μέλος της Στοάς αν γίνει μέλος ως άνδρας, όπως ανακοίνωσαν, και σε έναν άνδρα να ενταχθεί στο Τάγμα ακόμη κι αν προηγουμένως ζούσε ως γυναίκα.

Μάλλον αποτελεί σημάδι των καιρών το γεγονός ότι ακόμη και μία τόσο αυστηρή και προσκολλημένη στην παράδοση Εταιρεία αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι η «αρσενική ή θηλυκή» ματιά στο ζήτημα του φύλου δεν είναι ούτε ξεκάθαρη και κυρίως ούτε ολοκληρωμένη, τουλάχιστον όσο οι άνθρωποι κάποτε πίστευαν.

Ζητήματα «επαναπροσδιορισμού και μετάβασης φύλου» πρέπει να αντιμετωπιστούν με «ευγένεια και ανοχή», ανέφερε σε σημείωμα προς τα μέλη της η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας (United Grand Lodge of England) –η μεγαλύτερη τεκτονική δύναμη στο Ηνωμένο Βασίλειο– πριν δύο εβδομάδες.

«Κανένας υποψήφιος δεν πρέπει να υπόκειται σε ερωτήσεις σχετικά με το φύλο του που θα τον κάνουν να νιώσει άβολα» σημείωνε, και αν ένα μέλος είναι διεμφυλικό (τρανσέξουαλ), «αναμένουμε ότι ο Ελευθεροτέκτονας θα λάβει την πλήρη στήριξη από τους αδελφούς του».

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας αναφέρει ότι οι νέοι κανόνες εναρμονίζονται με τη νομοθεσία της Βρετανίας εναντίον των διακρίσεων, αλλά επεσήμανε ότι τις αλλαγές δεν τις επέφερε κάποια νομική ενέργεια εναντίον της.

Ένα άτομο που γίνεται μέλος στο Τάγμα πρέπει να είναι αρσενικού φύλου, αλλά μία αίτηση από άτομο που «έχει γίνει άνδρας» πρέπει να αντιμετωπιστεί «με τον ίδιο τρόπο όπως για οποιοδήποτε άλλον άνδρα υποψήφιο», είναι η οδηγία της Μεγάλης Στοάς.

Με παρόμοιο τρόπο η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας σημείωσε ότι «ένας Ελευθεροτέκτονας ο οποίος μετά τη μύησή του παύει να είναι άνδρας, δεν παύει να είναι και Τέκτονας».

Τα νέα δεδομένα ισχύουν στην Αγγλία και την Ουαλία, όπου η Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας έχει δικαιοδοσία με περίπου 200.000 μέλη.

Να σημειωθεί ότι δεν υφίσταται κάποια παγκόσμια κοινή ηγεσία που να ορίζει τον Ελευθεροτεκτονισμό.

Υπάρχουν εκατοντάδες Μεγάλες Στοές παγκοσμίως που έχουν την απόλυτη εξουσία να καθορίσουν τις δικές τους πολιτικές.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν άλλες Μεγάλες Στοές έχουν εκδώσει αναλυτικές οδηγίες προς τα μέλη τους για τους διεμφυλικούς ανθρώπους.

Πάντως μια τέτοια απόφαση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλες και έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό των τεκτονικών ταγμάτων που διατηρούν σχέσεις αμοιβαίας αναγνώρισης με την Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας.

Μηνύματα σε φόρουμ σχετικά με τη Μασονία δείχνουν ότι οι τρανσέξουαλ έχουν αποκλειστεί από μερικές τοπικές στοές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, διεμφυλικοί άνδρες έχουν γίνει μέλη σε στοές των οποίων τα συμβούλια είτε δεν γνώριζαν το ιστορικό τους είτε τους αποδέχτηκαν χωρίς να ανησυχούν για την επίσημη πολιτική τους.

Υπάρχουν επίσης τεκτονικά Τάγματα αποκλειστικά για γυναίκες, όπως και μικτά που δέχονται και άνδρες και γυναίκες, αλλά οι περισσότερες παραδοσιακές τεκτονικές δυνάμεις, οι λεγόμενες «κανονικές», δεν τις αναγνωρίζουν επισήμως.

Σχετικά άρθρα