Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Μόσχα: «Τραβήξτε» τα στρατεύματα από τη Γεωργία

Τελεσίγραφο ΗΠΑ προς Μόσχα: «Τραβήξτε» τα στρατεύματα από τη Γεωργία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμπχαζία, Γεωργία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καύκασος, Ρωσία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

Να αποσύρει τα στρατεύματά της από την την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, δύο περιοχές της Γεωργίας που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, καλούν τη Ρωσία οι ΗΠΑ.

«Αυτές οι περιοχές αποτελούν τμήμα της Γεωργίας. Δεν αποτελούν τμήμα της Ρωσίας», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» συμπλήρωσε, υπογηραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον καλεί τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της στις θέσεις, που είχαν οριστεί με τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός του 2008.

Μόσχα και Τμπιλίσι παραμένουν σε ρήξη, με τη μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου να φιλοδοξεί μία πορεία με στόχο την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2008 ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στο γεωργιανό έδαφος, στη Νότια Οσετία, περιοχή υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών όπου το Τμπιλίσι είχε εξαπολύσει φονική στρατιωτική επιχείρηση.

Μέσα σε πέντε ημέρες οι δυνάμεις της Μόσχας έτρεψαν τον γεωργιανό στρατό σε άτακτη υποχώρηση και απείλησαν να καταλάβουν ακόμη και τη γεωργιανή πρωτεύουσα.

Μια συμφωνία ειρήνης την οποία είχε διαπραγματευθεί ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί οδήγησε τελικά στην υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Όμως η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία των επαρχιών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Η απόφαση αυτή είχε χαρακτηριστεί ορόσημο στην πορεία επιδείνωσης των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης.

Σχετικά άρθρα