Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και ο Nord Stream 2 τη φέρνουν σε σύγκρουση με τη Δύση

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και ο Nord Stream 2 τη φέρνουν σε σύγκρουση με τη Δύση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αγωγός, Αγωγός Nord Stream-2, Γερμανία, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Φυσικό Αέριο,

Επί δεκαετίες ο αγωγός της Φιλίας (Friendship) μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θερμαίνοντας χιλιάδες σπίτια στη Γερμανία, ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές του Ψυχρού Πολέμου.

Ωστόσο ένας νέος αγωγός που ετοιμάζεται να μεταφέρει αέριο απευθείας, κάτω από τη Βαλτική, στη Γερμανία δεν έχει και τόσο θετικά αποτελέσματα για τη φιλία, αφού φέρνει σε σύγκρουση τη Γερμανία με τους βασικούς συμμάχους της.

Αυτά επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του για τις στενές ενεργειακές σχέσεις Ρωσίας- Γερμανίας, οι οποίες συχνά πυροδοτούν αντιδράσεις όχι μόνο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χώρες με τεταμένες σχέσεις με το Κρεμλίνο, αλλά και η ίδια η Επιτροπή, της οποίας επισήμως στόχος είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, θέτουν ερωτηματικά για την επιμονή του Βερολίνου να στηρίζει το ρωσικό αγωγό Nord Stream 2.

Οι αντιπαραθέσεις έρχονται, συνεχίζει το πρακτορείο, σε μία περίεργη περίοδο για την Άνγκελα Μέρκελ και δημιουργούν αμηχανία.

Η Γερμανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δείξει ότι υποχωρεί απέναντι σε δυνάμεις όπως η Ρωσία.

Η ρωσική επιρροή όπως και εκείνη της Κίνας στην αυλή της Ευρώπης, άλλωστε, πάντα την ανησυχούσε.

Από την άλλη όμως θέλει να προστατεύσει οικονομικά συμφέροντα της χώρας της.

Τον περασμένο Απρίλιο αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν «πολιτικές ανησυχίες» για τον Nord Stream 2, αλλά δεν άλλαξε κάτι σε πρακτικό επίπεδο.

Αναλυτές προειδοποιούν πως το τίμημα μπορεί να υψηλό σε πολιτικό επίπεδο.

Μία περαιτέρω κάμψη της εμπιστοσύνης από τις χώρες της Βαλτικής, της Πολωνίας, την Ουκρανία είναι μάλλον το τελευταίο, που χρειάζεται η Γερμανία.

Σχετικά άρθρα