Πολύ σημαντικές πληροφορίες φτάνουν στους ανώτατους επιτελείς των κλάδων των επιχειρήσεων στο Ελληνικό πεντάγωνο σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σε κρίσιμες μονάδες του Τουρκικού Στρατού που είναι ενταγμένες στη λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου».
Για αυτήν πολλές φορές τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης καθ υπόδειξη των Στρατηγών τους, παρουσίαζαν το μεγάλο αξιόμαχο και την ισχύ πυρός που διαθέτουν, τόσο σε μέσα, όσο και σε εξειδικευμένο προσωπικό στις ειδικές επιχειρήσεις.
Παρ όλα αυτά, οι αναφορές που φτάνουν στην Αθήνα από τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με τις «παρατηρήσεις», είναι πως η γνωστή Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Τουρκίας με έδρα τη Σμύρνη συνεχώς υποβαθμίζεται και αυτό φαίνεται ακόμη και από τις ασκήσεις που πραγματοποιούν στα παράλια τους.
Στις επίσημες αναλύσεις που γίνονται προκύπτει πως, το αξιόμαχό τους, έχει μειωθεί αισθητά καθώς η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της γειτονικής χώρας μετά από το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016, απέσυρε μεγάλο μέρος της δύναμης, περίπου δυο Τάγματα, στέλνοντάς σε άλλες περιοχές και στις εμπόλεμες ζώνες που έχει ανοίξει η Άγκυρα.
Αυτά τα δυο Τάγματα αντικαταστάθηκαν από νέους Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων και στρατιώτες που θα πρέπει κάποιοι εξ αυτών να ξεκινήσουν σχεδόν από μηδενική βάση ένα βαρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν γίνει, η δυναμική τους έχει πέσει αισθητά από έξι συνολικά μάχιμα Τάγματα ειδικών δυνάμεων, στα τέσσερα κι όσοι έμειναν πίσω, αλλάζουν «κυκλικά» με όσους έχουν βρεθεί στις καυτές ζώνες που έχει ανοίξει η Τουρκία.
Αυτό το εγχείρημα ωστόσο έχει και τις συνέπειές του καθώς σύμφωνα με επιτελείς των ειδικών δυνάμεων η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις απέναντι ακτές αρχίζει να λιμνάζει με προσωπικό που ναι μεν διαθέτει πολεμική εμπειρία από τη στιγμή που βρίσκεται σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά δεν είναι ικανό ν’ αναπτύξει μια αποβατική ενέργεια.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση στελέχους του Ελληνικού Πενταγώνου που σημειώνει πως προσπαθούν να κάνουν «πασαλείμματα» με μη εκπαιδευμένο προσωπικό, χωρίς γνώσεις σ’ ένα αντικείμενο που είναι απαιτητικό και με ελάχιστη εμπειρία.
Όλες αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες έρχονται να συμπληρώσουν ένα τεράστιο παζλ στην μετά- πραξικοπηματική περίοδο κατά την οποία η Άγκυρα έχει προχωρήσει σε χιλιάδες διώξεις στρατιωτικών, ανάμεσά τους, ιπτάμενοι από τα μαχητικά F-16 και πάρα πολλοί Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Ειδικών Δυνάμεων.
Οι ποιοτικές διαφορές και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας έχει φανεί ακόμη και σε Νατοϊκό επίπεδο, όπως λένε οι ίδιες στρατιωτικές πηγές που παρακολουθούν και αναλύουν την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.
Στο ΝΑΤΟ, σε ασκήσεις που γίνονται σε πολλά από τα Στρατηγεία της συμμαχίας, οι Τούρκοι Αξιωματικοί που έχουν φτάσει μετά την ανακατανομή των δυνάμεών τους, είναι σε πολλές περιπτώσεις νεαροί που ο βαθμός ο οποίος φέρουν δε συμβαδίζει με την ηλικία τους, άρα και την εμπειρία τους.
Οι αναβαθμίσεις αυτές έγιναν κάτω από την πίεση της έλλειψης Αξιωματικών λόγο των φυλακίσεων ή άλλων που βρίσκονταν ήδη σε άλλες χώρες, υπηρετούντες εκεί και έσπευσαν να εξαφανιστούν πριν συλληφθούν.
Λάθη απανωτά λένε πάνω σε ασκήσεις, συνεχείς διορθώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις δυσφορία σε επιτελικό επίπεδο σημειώνουν στελέχη που υπηρετούν στο εξωτερικό και καθημερινά βρίσκονται μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους οι οποίοι ταυτόχρονα σαφώς δείχνουν ότι ζουν σ’ ένα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας μη γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει, αν και πλέον έχει αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: Hellasjournal