Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Αυστραλός γιατρός που έμεινε τρεις μέρες με τα παιδιά στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης

Τι είπε ο Αυστραλός γιατρός που έμεινε τρεις μέρες με τα παιδιά στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Παιδιά, Σπήλαιο, Ταϊλάνδη,

Ένας Αυστραλός γιατρός ο οποίος τράβηξε τα βλέμματα της δημοσιότητας όταν επέλξε να μπει αλλά και να παραμείνει με τους 12 μικρούς ποδοσφαιριστές και τον προπονητή τους στο σπήλαιο, στην Ταϊλάνδη, έκανε μερικές αποκαλύψεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε εκεί, τις τρεις μέρε που παρέμεινε.

Γράφοντας στο Facebook καθώς ετοιμαζόταν για την επιστροφή του στην Αυστραλία, ο Ρίτσαρντ Χάρις περιέγραψε τις τεράστιες προσπάθειες των Ταϊλανδών και διεθνών δυτών σπηλαίων για να διασώσουν τα αγόρια από το βαθύ σύστημα σπηλαίων Tham Luang αφού πρώτα είχαν φτάσει οι Βρετανοί δύτες Rick Stanton and John Volanthen.

Ο Ρίτσαρντ Χάρις αποτίει φόρο τιμής στον Ταϊλανδό βατραχάνθρωπο, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης.

«Μέχρι τη στιγμή που φτάσαμε στο χώρο, οι τοπικοί δύτες είχαν ήδη κάνει τις πιο απίστευτες καταδύσεις μέσα από τη σπηλιά και έβαλαν το πολύ ανθεκτικό σχοινί που έκανε όλες τις επόμενες καταδύσεις προς την ομάδα ποδοσφαίρου όχι μόνο δυνατές αλλά ασφαλείς», γράφει ο Χάρις.

«Οι προσπάθειες και η ικανότητα αυτών των παιδιών να δημιουργήσουν αυτό το μονοπάτι δεν μπορούν να υποτιμηθούν. Ακολουθώντας τη γραμμή κάποιου άλλου είναι πολύ πιο εύκολο, από το να χαράξεις τη δική σου.

Οι πρώτοι Βρετανοί δύτες όχι μόνο βρήκαν ζωντανά τα παιδιά και τον προπονητή, αλλά μεταβίβασαν τη βαρύτητα της κατάστασης στον υπόλοιπο κόσμο και έτσι η διάσωση άρχισε σοβαρά.

Οι τέσσερις Βρετανοί έκαναν επιπλέον καταδύσεις στους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και τους τέσσερις Ταϊλανδούς Navy Seals που τους επέτρεψαν να προετοιμαστούν και να διατηρηθούν έτοιμοι για την τελική διάσωση τελικά.

Ο Χάρις περιέγραψε επίσης την κλίμακα της προσπάθειας που αντιμετώπισε όταν έφτασε για πρώτη φορά.

«Δεν είμαστε ήρωες», λέει ο δύτης από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Οι Ταϊλανδοί και η διεθνής κοινότητα έστειλαν σμήνη ανδρών και γυναικών για να παρέχουν τα πάντα, από την τροφοδοσία, τις επικοινωνίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και φυσικά τις τεράστιες ομάδες εργαζομένων που γέμισαν τη σπηλιά με τόνους και τόνους εξοπλισμού για να προσπαθήσουν να μειώσουν το νερό και να υποστηρίξουν τις καταδυτικές επιχειρήσεις. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο με τον άνθρωπο να μάχεται να ελέγχει τις φυσικές δυνάμεις των μουσώνων.

Οι ντόπιοι αναρριχητές κράτησαν στεγνή τη σπηλιά και έψαξαν γύρω γύρω για κάποιες άλλες πιθανές εισόδους».

«Οι ομάδες διάτρησης προσπάθησαν να περάσουν σχεδόν ένα χιλιόμετρο βράχου για να φτάσουν στη θέση των αγοριών. Και όλη αυτή την ώρα τέσσερις Ταϊλανδοί Navy Seals, κάθονταν με τους «αγριόχοιρους» γνωρίζοντας ότι βρίσκονταν σε τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο και τα παιδιά».

Περιγράφοντας την απόφαση να απομακρυνθούν οι παγιδευμένοι ποδοσφαιριστές χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό κατάδυσης, θεωρούμενο ως μια δύσκολη και επικίνδυνη επιλογή, ο Χάρις είπε ότι με τη νέα βροχή και την κατάσταση των αγοριών είχαν εξαντλήσει τις άλλες επιλογές.

«Όταν φάνηκε πως όλες οι άλλες επιλογές είχαν εξαντληθεί, η απόφαση να κολυμπήσουν οι παίκτες έξω πάρθηκε και η διάσωση προχώρησε. Η πίεση που ασκήθηκε [στους δύτες διάσωσης] ήταν τεράστια και ποτέ δεν τα έχασαν ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Όταν τα παιδιά και ο προπονητής παραδόθηκαν στον τρίτο θάλαμο, οι αμερικανικές ομάδες διάσωσης [και άλλοι δύτες και ιατρικό προσωπικό] αξιολόγησαν τα παιδιά και στη συνέχεια τους έβγαλαν από το σπήλαιο σε ένα νοσοκομείο που είχε στηθεί επί τόπου, πριν μετακινήσουν τους στο νοσοκομείο Chang Rai.

Μετά την επιτυχή διάσωση, ο Χάρις επαινέθηκε από την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπισοπ.

«Ήταν αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας διάσωσης» , δήλωσε η Μπίσοπ, η οποία πρόσθεσε ότι ο γιατρός ήταν παγκοσμίως γνωστός για την εμπειρία του ως διασώστης σπηλαίων.

Σχετικά άρθρα