Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατασκοπικό θρίλερ: Γερμανός υπάλληλος της BND κατηγορείται ως διπλός πράκτορας των ΗΠΑ

Κατασκοπικό θρίλερ: Γερμανός υπάλληλος της BND κατηγορείται ως διπλός πράκτορας των ΗΠΑ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για BND - Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Κατασκοπεία, Μπάρακ Ομπάμα,

Κατασκοπικό θρίλερ σε εξέλιξη στη Γερμανία με τις Αρχές της χώρας να έχουν συλλάβει έναν Γερμανό που εργάζεται στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND με την υποψία ότι ήταν διπλός πράκτορας και διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Η σύλληψη ενός 31χρονου Γερμανού με την υποψία ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό μιας ξένης χώρας ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από την ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία δεν διευκρίνισε ωστόσο την χώρα για την οποία φέρεται ότι εργαζόταν.

“Δεν θα κάνω εικασίες όσον αφορά ποια υπηρεσία πληροφοριών αφορά αυτή” η σύλληψη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

“Η καγκελάριος ενημερώθηκε για το θέμα αυτό χθες”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι “είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα”.

Ο Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η Μέρκελ τηλεφώνησε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αργότερα χθες, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει αν η καγκελάριος αναφέρθηκε στην σύλληψη κατά την συνομιλία της με τον Αμερικανό πρόεδρο. Σημείωσε απλώς ότι οι δύο ηγέτες επικεντρώθηκαν κατά την συζήτησή τους στην ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Και στις ΗΠΑ η εκπρόσωπος του Ομπάμα επέλεξε επίσης να σιωπήσει. “Κανένα σχόλιο”, δήλωσε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον.

Οι κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο άνδρας, ο οποίος εργάζεται στην γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, υπάρχουν υποψίες ότι κατασκόπευε μια τρέχουσα κοινοβουλευτική έρευνα στο Βερολίνο για τις αμερικανικές παρακολουθήσεις.

Η γερμανική δημόσια τηλεόραση και γερμανικά περιοδικά αποκάλυψαν πρώτα την φερόμενη σχέση της υπόθεσης αυτής με τις ΗΠΑ.

Ποιος είναι ο “κατάσκοπος”

Σύμφωνα με σωρεία –ανεπιβεβαίωτων– πληροφοριών που μεταδίδονται από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος ήταν τεχνικός στην BND και πληρωνόταν σε μετρητά για να παραδίδει ψηφιακά αντίγραφα γερμανικών διαβαθμισμένων εγγράφων σε έναν πράκτορα των ΗΠΑ σε συναντήσεις που είχαν.

Η εφημερίδα Μπιλντ αναφέρει για τον συλληφθέντα ότι εργαζόταν σε μια μονάδα τεχνικής υποστήριξης της BND, καταδεικνύοντας μια ομοιότητα μεταξύ αυτού και του Έντουαρντ Σνόουντεν, του καταμηνυτή ατασθαλιών, ο οποίος εργαζόταν επίσης ως τεχνικός σύμβουλος για την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα προσθέτει ότι ο φερόμενος ως κατάσκοπος παρέδωσε περισσότερα από 218 σκαναρισμένα έγγραφα από το 2012, τα οποία είχε αποθηκεύσει σε USB, έναντι 25.000 ευρώ κατά την διάρκεια τριών συναντήσεων που είχε στην γειτονική Αυστρία.

Σύμφωνα και πάλι με την γερμανική εφημερίδα, τουλάχιστον τρία από τα έγγραφα που παρέδωσε αφορούν μια κοινοβουλευτική έρευνα σε εξέλιξη για το πόσο μεγάλη απειλή θέτουν οι επιχειρήσεις της NSA στην Γερμανία.

Δημόσια μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν παράλληλα ότι ο ύποπτος συνελήφθη την Δευτέρα, αρχικά με την υποψία ότι κατασκόπευε για την Ρωσία, αλλά παραδέχθηκε κατά την ανάκρισή του ότι παρέδιδε στοιχεία στις ΗΠΑ.

Οι Γερμανοί κάλεσαν τον Πρέσβη των ΗΠΑ για εξηγήσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο, μετά τη σύλληψη ενός Γερμανού εργαζόμενου στη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND, για τον οποίο διατυπώνονται υποψίες ότι κατασκόπευε βουλευτές για λογαριασμό της Ουάσινγκτον.

“Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζον Μπ. Έμερσον κλήθηκε από τον υφυπουργό Στέφαν Σταϊνλάιν στο υπουργείο Εξωτερικών για να συζητήσουν την υπόθεση που σχετίζεται με την έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο συνεργάτης της BND που συνελήφθη την Τετάρτη ερευνάται από τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία καθώς φέρεται ότι κατασκόπευε για λογαριασμό των ΗΠΑ μια κοινοβουλευτική επιτροπή της Μπούντεσταγκ και μάλιστα, την επιτροπή εκείνη που έχει αναλάβει να διακριβώσει την έκταση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (NSA) στη Γερμανία.

“Ο υφυπουργός Σταϊνλάιν παρακάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να συμβάλει ώστε να ριχθεί γρήγορα φως” στην υπόθεση αυτή, καταλήγει η ανακοίνωση.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενημερώθηκε την Πέμπτη. “Η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας. Εάν θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, θα υπάρξουν, όμως ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί. Η υπόθεση είναι σοβαρή, αυτό είναι σαφές”, τόνισε.

Σχετικά άρθρα