Το θέμα που κυριαρχεί στον γερμανόφωνο Τύπο είναι η συμφωνία μεταξύ των δυο κομμάτων, CDU και CSU, στο προσφυγικό.
Τα βέλη στρέφονται εναντίον του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.
Η Süddeutsche Zeitung στο σχόλιό της γράφει:
«Είναι μια τομή στην ιστορία της Ευρώπης, μια από τις πιο επικίνδυνες.
»Για πρώτη φορά μετά από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου φαίνεται το καλοκαίρι του 2018 πόσο ισχυρή έχει γίνει η ευρωπαϊκή Δεξιά.
»Καθοδηγείται από τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
»Τροφοδοτείται ιδεολογικά από τον Αυστριακό λαϊκιστή Πρωθυπουργό Σεμπάστιαν Κουρτζ και τη δεξιά ιταλική κυβέρνηση.
»Και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ τους ανοίγει την πόρτα στο σαλόνι της Ε.Ε.
»Ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών εκβίασε την Καγκελάριο Μέρκελ με τελεσίγραφα και απειλές παραιτήσεων σε μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό».
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι απομένει να διαφανεί ποια είναι η πραγματική αξία αυτής της συμφωνίας και συμπληρώνει:
«Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια δήλωση προθέσεων ότι οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχουν ήδη καταγραφεί.
»Εάν χώρες όπως η Αυστρία και η Ιταλία είναι πρόθυμες να υπογράψουν συμφωνίες βάσει των οποίων θα δέχονται και πάλι στο έδαφός τους πρόσφυγες είναι τελείως ασαφές.
»Μέχρι στιγμής η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη αρνείται πεισματικά να δεχθεί πίσω στο έδαφός της πρόσφυγες.
»Και σε αυτό το σημείο η συμφωνία μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων μοιάζει με ακάλυπτη επιταγή. Δεν αποκλείεται η διαμάχη για το προσφυγικό να ξεσπάσει και πάλι με την ίδια ένταση σε μερικές εβδομάδες».
Χορστ Ζεεχόφερ: Εγώ παίζω σκάκι, οι άλλοι τρίλιζα
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει:
«Η σφοδρότητα με την οποία αντιπαρατέθηκαν τα αδελφά συντηρητικά κόμματα δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για έναν αγώνα επιβίωσης.
»Οι Χριστιανοκοινωνιστές φοβόντουσαν και φοβούνται για τις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο (στη Βαυαρία) αλλά και για την επιβίωσή τους ως λαϊκό κόμμα.
»Η Μέρκελ αντιθέτως φοβάται κυρίως για την Ευρώπη, για την οποία θα έπρεπε να είχε ανησυχήσει στο παρελθόν.
»Επέλεξε μια αντιπαράθεση με την CSU παρά με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Για εκείνη ‘το πνεύμα εταιρικότητας στην ΕΕ’ ήταν σημαντικότερο από ό,τι η εταιρικότητα με τους Χριστιανοκοινωνιστές».
To Spiegel αναφερόμενο στη στρατηγική του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ γράφει πως εν τέλει προκάλεσε μια κυβερνητική κρίση, έβλαψε την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και καλλιέργησε την αβεβαιότητα στο κόμμα του, την CSU.
Όσον αφορά γενικότερα την στάση του προέδρου των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών το γερμανικό περιοδικό παρατηρεί:
«Ο Χορστ Ζέεχοφερ ήταν αυτό που υπήρξε το μεγαλύτερο τμήμα της καριέρας του: ένας μοναχικός παίκτης.
»Ο Ζεεχόφερ δεν πήγαινε ποτέ με το ρεύμα και πολεμούσε για την καριέρα του. Αυτός, ο γιος ενός οικοδόμου, χωρίς απολυτήριο αλλά έξυπνος όσο λίγοι… Έχει πάντα μια στρατηγική. Και όταν δεν έχει, ισχυρίζεται παρ´ όλα αυτά πως διαθέτει μια, και λέει τότε πως ”εγώ παίζω σκάκι, οι άλλοι παίζουν τρίλιζα”…
»Ήταν πάντα πιο αγαπητός στη βάση από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.
»Κολακεύεται να πιστεύει πως είναι εξωσυστημικός ενώ είναι μέρος του συστήματος…”Ο λαός μου λέει αυτό, ο λαός θέλει αυτό”, έτσι μιλάει ο Ζεεχόφερ.
»Ο λαός κι εγώ εναντίον των υπολοίπων. Εναντίον της Καγκελαρίου, εναντίον του ίδιου του κόμματος εάν πρέπει».
Πηγή: Deutsche Welle