Τα περί καταρχήν συμφωνίας για την επιστροφή από τη Γερμανία των αιτούντων άσυλο μεταναστών, διέψευσαν Ουγγαρία και Τσεχία, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για τη μεταναστευτική κρίση.
Η Άνγκελα Μέρκελ, με έγγραφο προς τους κυβερνητικούς της εταίρους, γνωστοποίησε ότι -εκτός της Ελλάδα και της Ισπανία- κατέληξε σε καταρχήν συμφωνία με ακόμη 14 χώρες της Ε.Ε.
Ο συμβιβασμός προβλέπει την άμεση επιστροφή όσων μεταναστών βρίσκονται στη Γερμανία και είχαν καταγραφεί αρχικώς σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Εκτός της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, στο έγγραφο αναγράφονταν οι Πολωνία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία.
«Καμία τέτοια συμφωνία δεν έχει συναφθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, ο οποίος εξήγησε ότι «είναι αδύνατο για έναν μετανάστη να εισέλθει στην Ουγγαρία χωρίς να εισέλθει προηγουμένως σε άλλη χώρα – μέλος της Ε.Ε.
«Το 2015, οι Γερμανοί προσπάθησαν να μας κάνουν την πρώτη χώρα – εισόδου, αλλά το απορρίψαμε» έσπευσε να υπενθυμίσει.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπαμπις, ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει υπογράψει καμία συμφωνία», ενώ διαμήνυσε ότι δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σημειώνεται ότι η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε δεινή πολιτική θέση, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανο-κοινωνιστών, Χορστ Ζεεχόφερ, απειλεί να προχωρήσει σε μονομερείς επαναπροωθήσεις μεταναστών.
Το συγκυβερνών κόμμα από τη Βαυαρία, έχει καταστήσει σαφές ότι θα κάνει πράξη τις απειλές του, εφόσον δεν επιτευχθεί μία συμφωνία με τις χώρες της Ε.Ε. για τη ισότιμη κατανομή των μεταναστών.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα συνεπαγόταν την αποχώρηση του CSU από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς η Καγκελάριος θα αναγκαζόταν να απομακρύνει τον υπουργό Εσωτερικών και επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος.