Στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) φαίνεται ότι χρεώνει η γερμανική κοινή γνώμη την ενδοκυβερνητική κρίση που προκλήθηκε με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική του Βερολίνου.
Την ίδια ώρα ωστόσο, η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί σωστή την πρόταση του Αρχηγού της CSU Χορστ Ζεεχόφερ για την επαναπροώθηση των μεταναστών οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Ζεεχόφερ βρίσκεται στην προτελευταία θέση της κατάταξης με βάση την δημοτικότητα των πολιτικών, ενώ ο έτερος ισχυρός άνδρας του κόμματος και Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων, Κιρκάσιος από την Τουρκία, Τζεμ Έζντεμιρ και ακολουθούν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD), η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας (SPD).
Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι η ικανοποίηση των πολιτών για την κυβέρνηση συνασπισμού σταδιακά μειώνεται.
Μόλις το 49% δηλώνει ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ πριν από δύο εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 64%.
Το 44% δηλώνει αντιθέτως δυσαρεστημένο.
Παρά την κριτική που δέχεται, η κυρία Μέρκελ εξακολουθεί να προτιμάται από τους ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο, το 54% δηλώνει ότι θέλει να παραμείνει στην Καγκελαρία, ενώ το 41% έχει αντίθετη άποψη.
Την ίδια ώρα, αν και οι ψηφοφόροι δεν φαίνονται να εκτιμούν την στάση του κ. Ζεεχόφερ, η πρότασή του κρίνεται ως ορθή σε ποσοστό 58%, έναντι 36%.
Σε ό,τι αφορά τα πραγματικά αίτια της διένεξης, μόλις το 28% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πραγματική αιτία είναι η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος, με το 65% να δηλώνει ότι η στάση της CSU έχει να κάνει με τις εκλογές στην Βαυαρία το φθινόπωρο.
Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) προτιμάται από το 32%, χάνοντας μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) καταγράφουν απώλεια δύο μονάδων και περιορίζονται στο 18%, με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να κερδίζει μια μονάδα και να ανεβαίνει στο 14%.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) βρίσκονται στο 9%, από 8% πριν από δύο εβδομάδες, οι Πράσινοι στο 14% (+1) και η Αριστερά παραμένει στο 10%.