Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το BREXIT θα «κοστίσει» στη Βρετανία αρκετά δισ. παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς

Το BREXIT θα «κοστίσει» στη Βρετανία αρκετά δισ. παραπάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο,

Ορισμένα δισεκατομμύρια παραπάνω -σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις- κινδυνεύει να «κοστίσει» στο Ηνωμένο Βασίλειο το «διαζύγιο» με την Ε.Ε., όπως προειδοποιεί η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια Επιτροπή εφιστά την προσοχή για τον «σοβαρό κίνδυνο» ο τελικός λογαριασμός του Brexit να «ξεφύγει» των αρχικών υπολογισμών του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έκανε λόγο για 35 έως 39 δισ. στερλίνες.

Το τελικό ποσό κινδυνεύει να παρεκκλίνει κατά τουλάχιστον 10 δισ. στερλίνες, καθώς η βρετανική κυβέρνηση θα κληθεί να αποζημιώσει τις Βρυξέλλες για τη μη συμμετοχή της σε διάφορα κοινοτικά προγράμματα.

Ενδεικτικά, το Λονδίνο θα υποχρεωθεί να καταβάλλει ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. στερλίνες για τη συνεισφορά του στο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

Η Επιτροπή τονίζει, επίσης, ότι το τελικό κόστος του «διαζυγίου» είναι δύσκολο να υπολογιστεί επακριβώς, ενώ διαμηνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καλείται να αποζημιώνει την Ε.Ε. για «δεκαετίες».

Αιτία της παρέκκλισης σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, συνιστά ο λαθεμένος τρόπος υπολογισμού των βρετανικών συνεισφορών στον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014 – 2020.

Σχετικά άρθρα