H Ρώμη δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα συμπεριφοράς στο Παρίσι σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό, υπογραμμίζοντας πως το διεθνές δίκαιο υποχρεώνει την Ιταλία να επιτρέψει στο σωστικό πλοίο Lifeline την είσοδο σε λιμάνι της χώρας.
Μεταφέροντας περισσότερους από 230 μετανάστες, το MV Lifeline είναι το δεύτερο πλοίο που παραμένει σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο τις τελευταίες ημέρες, αποκαλύπτοντας το ρήγμα στους κόλπους της Ευρώπης σχετικά με τον καταμερισμό των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών.
«Η γενναιοδωρία της Γαλλίας δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν και δεν μπορεί ο κ. Σαλβίνι, ο οποίος απαγορεύει την είσοδο στα λιμάνια του (στους μετανάστες)… να δίνει μαθήματα στη Γαλλία», δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 η κ. Λουαζό.
Η ίδια είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τις χώρες μέλη της Ε.Ε., όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπου συνήθως καταφεύγουν πρώτα οι πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Πρόσθεσε επίσης ότι το διεθνές δίκαιο είναι ξεκάθαρο για το πού θα πρέπει να κατευθυνθεί το Lifeline:
«Ελλιμενίζεται στο πλησιέστερο λιμάνι. Το πλησιέστερο λιμάνι βρίσκεται στη νότια Ιταλία. Αυτό δεν βολεύει όλους, αλλά ισχύει βάσει του διεθνούς δικαίου».
Η ένταση προκλήθηκε την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν χθες να βρουν μια λύση στην κρίση στο μεταναστευτικό, η οποία έχει αποδυναμώσει την ενότητα της Ε.Ε., απειλεί με κατάρρευση την κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, ενώ υπονομεύει και τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης διέλευσης Σένγκεν.
Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 28-29 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών τους συνόρων και στη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση ξένων χωρών ώστε να αποτρέπονται οι επίδοξοι πρόσφυγες να ξεκινούν μέσω θαλάσσης για την Ευρώπη.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας ως προς τον καταμερισμό του βάρους των προσφύγων.