Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στόχος του Τραμπ να «πληρώσουν» οι Γερμανοί – «Δέρνει» τον Τριντό ως μήνυμα στη Μέρκελ

Στόχος του Τραμπ να «πληρώσουν» οι Γερμανοί – «Δέρνει» τον Τριντό ως μήνυμα στη Μέρκελ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καναδάς, Ντόναλντ Τραμπ, Ομάδα G7, Σύνοδος G7, Τζάστιν Τριντό, Χάλυβας,

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Καναδά, με ανώτατους συμβούλους του Λευκού Οίκου να επιτίθενται στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον αποκάλεσε «πολύ ανέντιμο και αδύναμο».

Στην αντιπαράθεση εισήλθαν η Γερμανία και η Γαλλία που επέκριναν αυστηρά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει ξαφνικά την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν της Ομάδας των Επτά (G7), κατηγορώντας τον ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη και ενεργεί ανακόλουθα.

Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ απάντησε στην επίθεση του Λευκού Οίκου λέγοντας πως οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν, πως ο Καναδάς θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα στους δασμούς των ΗΠΑ με μετρημένο και αμοιβαίο τρόπο και πως η χώρα της θα είναι πάντα πρόθυμη να συζητήσει.

«Ο Καναδάς δεν διεξάγει τη διπλωματία του μέσω προσωπικών επιθέσεων… και αποφεύγουμε ιδιαίτερα τις προσωπικές επιθέσεις όταν προέρχονται από έναν στενό σύμμαχο», δήλωσε η Φρίλαντ σε δημοσιογράφους στο Κεμπέκ.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου κατηγόρησε τον Τριντό ότι προδίδει τον Τραμπ με «πολωτικές δηλώσεις» για την εμπορική πολιτική που κινδυνεύουν να κάνουν τον ηγέτη των ΗΠΑ να εμφανιστεί αδύναμος, παραμονές της ιστορικής συνόδου κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του από την κοινή δήλωση και επιτέθηκε στον Τριντό, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου και ο εμπορικός σύμβουλος Πίτερ Ναβάρο μετέφεραν το μήνυμα στο εσωτερικό, σε μια ασυνήθιστη επίθεση σε έναν στενό σύμμαχο και γείτονα των ΗΠΑ.

«(Ο Τριντό) πραγματικά σαν να μας μαχαίρωσε πισώπλατα», δήλωσε σε εκπομπή του CNN ο Κούντλοου, διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ο οποίος συνόδευσε τον Τραμπ στη σύνοδο κορυφής των πλουσίων χωρών το Σάββατο.

Από την πλευρά του, ο Ναβάρο είπε στο «Fox Νews Sunday»:

«Υπάρχει μια θέση στην κόλαση ειδικά για όποιον ηγέτη εμπλέκεται σε διπλωματία κακής πίστης με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και στη συνέχεια προσπαθεί να τον μαχαιρώσει πισώπλατα πηγαίνοντας προς την πόρτα και αυτό έκανε ο κακόπιστος Τζάστιν Tριντό με αυτή τη συνέντευξη Τύπου-πυροτέχνημα, αυτό είναι που έκανε ο αδύναμος, ανέντιμος Τζάστιν Τριντό».

Ο Τριντό δεν απάντησε αμέσως αλλά το γραφείο του επισήμανε το Σάββατο, αφού ο Τραμπ απέσυρε την υποστήριξή του για το ανακοινωθέν, πως ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε στη συνέντευξη Τύπου που δεν έχει πει προηγουμένως στον Τραμπ.

Οι ηγέτες της G7 έδειχναν το ίδιο σαστισμένοι με τον Καναδά από την ξαφνική διπλωματική αντιπαράθεση, και η Γερμανία και η Γαλλία κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι καταστρέφει την εμπιστοσύνη και ενεργεί ανακόλουθα.

Η ανακοίνωση του Τραμπ στο Twitter ότι αποσύρει την υπογραφή του από το κοινό ανακοινωθέν τορπίλισε την εύθραυστη συναίνεση στην εμπορική διαμάχη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τους πιο στενούς συμμάχους της.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι μπορεί να διπλασιάσει τους εισαγωγικούς δασμούς πλήττοντας τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και εξανεμίζοντας τις προσπάθειες της G7 να εμφανιστεί με ενιαίο μέτωπο.

«Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, η εμπιστοσύνη μπορεί να καταστραφεί με 280 χαρακτήρες στο Twitter», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ερωτηθείς για τη «στροφή» 180 μοιρών του Τραμπ, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να ανοικοδομηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη.

Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης το ανακοινωθέν της G7, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, ο οποίος πρόσθεσε πως όποιος αφίσταται από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής δείχνει «ανακολουθία και ασυνέπεια».

«Η διεθνής συνεργασία δεν μπορεί να εξαρτάται από θυμούς και μηνύματα. Ας είμαστε σοβαροί», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Πόλεμος» ΗΠΑ-Γερμανίας

Ένας πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει μετά τη Σύνοδο του G7, στην οποία ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε απέναντι όλων και αρνήθηκε τελικά να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.

Ο Τραμπ εγκαλεί τους πάντες ότι αδικούν τη χώρα του στο εμπορικό μέτωπο και επιμένει στην πολιτική των δασμών. Θλιβερή η στάση του απαντά το Βερολίνο.

Κατά την προσφιλή του συνήθεια, ο Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε στο Twitter για να εκφράσει την έντονη δυσφορία του για τη στάση των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

«Το Δίκαιο Εμπόριο θα πρέπει να αποκαλείται Ηλίθιο Εμπόριο αν δεν είναι αμοιβαίο».

Και συνέχισε σε επόμενο μήνυμα: «Δεν είναι δίκαιο για τον λαό της Αμερικής!

»Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας είναι 800 δισεκατομμύρια δολάρια…

»Γιατί πρέπει εγώ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ να επιτρέπω σε χώρες να συνεχίζουν να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, όπως έχουν για δεκαετίες, ενώ οι αγρότες μας, οι εργάτες και οι φορολογούμενοί μας πρέπει να πληρώνουν τόσο μεγάλο κι άδικο τίμημα;».

Δεν παρέλειψε δε να εξαπολύσει πυρά κατά των ευρωπαϊκών χωρών, που όπως λέει, δεν συνεισφέρουν αρκετά στο ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ πληρώνουν σχεδόν όλο το κόστος του NATO -για να προστατεύουν τις ίδιες χώρες που μας κατακλέβουν στο Εμπόριο (πληρώνουν μόνο ένα κλάσμα του κόστους-και κοροϊδεύουν!).

»Η Ε.Ε. είχε πλεόνασμα 151 δισ. δολαρίων- έπρεπε να πληρώνει πολλά περισσότερα για το Στρατό!» ξέσπασε.

«….Η Γερμανία δίνει το 1% του ΑΕΠ της, ενώ εμείς το 4% με πολύ μεγαλύτερο ΑΕΠ.

»Το θεωρείς κανείς λογικό αυτό; Προστατεύουμε την Ευρώπη (κάτι που είναι καλό), με μεγάλο οικονομικό κόστος και μετά μας συντρίβουν άδικα στο εμπόριο. Έρχεται αλλαγή!» διεμήνυσε.

Νωρίτερα στο στόχαστρό του είχε βρεθεί ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, τον οποίο και χαρακτήρισε υποκριτή και προδότη.

«Ο Τζάστιν παριστάνει τον πληγωμένο όταν τον ξεμπροστιάζουν!», έγραψε και υποστήριξε πως ο Καναδάς «υπερηφανεύτηκε» σε ένα έγγραφο ότι επωφελείται από τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Δεν διευκρίνισε σε ποιο έγγραφο αναφερόταν.

Βερολίνο: Θλιβερή η στάση των ΗΠΑ

«Απογοητευτική και κάπως θλιβερή», χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, η οποία μάλιστα έγινε γνωστή μέσω Twitter.

Επανέλαβε δε ότι η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίμετρα στην επιβολή δασμών στα προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, αν και θέλησε να αφήσει ανοιχτό παράθυρο στο διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι η Σύνοδος δεν σηματοδοτεί το τέλος της εταιρικής σχέσης Ευρώπης – ΗΠΑ.

«Η απόσυρση με tweet είναι φυσικά απογοητευτική και επίσης κάπως θλιβερή», δήλωσε η Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξής στη δημόσια τηλεόραση ARD.

Η ενέργεια του Αμερικανού προέδρου «είναι πολύ δραστική και δεν διευκολύνει την κατάσταση», πρόσθεσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να συζητά μαζί του, με πρώτη ευκαιρία την Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε δε ότι η στάση του Τραμπ ενισχύει την άποψή της υπέρ μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της περισσότερο στα χέρια της και να υπερασπιστεί τις αξίες της» επανέλαβε, προειδοποιώντας πως τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ «κάπως επιπόλαια».

Kληθείσα τέλος να σχολιάσει το εάν η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στην ομάδα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας, η Άνγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει προηγουμένως να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ ειδικά για την στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Μόσχας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση.

Αλτμάιερ: Ο Τραμπ συσπειρώνει την ΕΕ

Την εκτίμηση ότι η εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και ειδικότερα τα πυρά, που αντήλλαξαν οι Ευρωπαίοι με τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο του G7, συσπειρώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ.

«Η αναταραχή στη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά συσπείρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Είναι σημαντικό να επιδείξουμε ενότητα σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Σχετικά άρθρα