Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο ΟΗΕ ετοιμάζει σχέδιο σωτηρίας για την Υεμένη – Τι προβλέπει

Ο ΟΗΕ ετοιμάζει σχέδιο σωτηρίας για την Υεμένη – Τι προβλέπει
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρωπιστική Κρίση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Σιίτες, Υεμένη, Χούτι (Σιίτες Αντάρτες Υεμένη),

Σχέδιο του ΟΗΕ για την επίλυση της κρίσης στην Υεμένη ζητεί από τους σιίτες αντάρτες Χούτι να παραδώσουν τους βαλλιστικούς τους πυραύλους με αντάλλαγμα τον τερματισμό της εκστρατείας αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον τους από τον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό και τη συμφωνία για μια μεταβατική διακυβέρνηση, σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου και πηγές.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί και ενδέχεται να τροποποιηθεί, αποτελεί την τελευταία προσπάθεια να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Υεμένη που μαίνονται εδώ και τρία χρόνια, εξαιτίας των οποίων έχει προκληθεί μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως.

Από τη μία πλευρά είναι οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που το 2014 κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα, και στην άλλη βρίσκονται οι κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης που στηρίζονται από έναν αραβικό συνασπισμό που είναι πιστός στον εξορισμένο πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι υπό τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένα προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters και επιβεβαιώθηκε από δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης αναφέρει ότι ως βήμα προς νέους διακανονισμούς ασφαλείας «τα βαρέα και τα μεσαία όπλα, περιλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων θα πρέπει να παραδοθούν από τους μη κρατικούς παράγοντες με έναν τακτικό και σχεδιασμένο τρόπο».

Το κείμενο επίσης αναφέρει ότι υπάρχουν σχέδια για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία «τα διάφορα πολιτικά στοιχεία θα εκπροσωπούνται επαρκώς», υπό έναν πρωθυπουργό, στο όνομα του οποίου θα συμφωνήσουν όλοι.

Το ειρηνευτικό σχέδιο συντάχθηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος έως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να παρουσιάσει «ένα πλαίσιο για διαπραγματεύσεις στην Υεμένη».

Αξιωματούχος των Χούτι χαιρέτισε με επιφυλάξεις τις προσπάθειες του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας την επίτευξη εκεχειρίας ως πρώτο βήμα της πολιτικής διαδικασίας.

Ο Άνουαρ Γκάργας, υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, εξέφρασε την πρόθεση του Αμπού Ντάμπι να στηρίξει το σχέδιο του Γκρίφιθς.

«Πολιτικά υπάρχει ανάγκη να στηριχθεί το σχέδιο του ΟΗΕ. Τελικά θα σημάνει τη μετάβαση σε μια νέα πολιτική τάξη στην Υεμένη. Ξεκάθαρα, με την προσπάθεια του ΟΗΕ, η στρατιωτική και πολιτική διαδικασία θα εκδιώξει τους Χούτι από τα αστικά κέντρα», πρόσθεσε.

Το ευρύτερο ειρηνευτικό σχέδιο εμφανίζεται να έχει καταρτιστεί με στόχο μια άμεση εκεχειρία, ενώ αφήνει άλλα ακανθώδη ζητήματα για αργότερα.

Για παράδειγμα το θέμα της συνταγματικής και εκλογικής διαδικασίας αλλά και της συμφιλίωσης μεταξύ των πλευρών θα εξεταστούν αργότερα στο πλαίσιο της μεταβατικής ατζέντας, επισημαίνει το προσχέδιο.

Σχετικά άρθρα