Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανοί κατηγορούν τον Αμερικανό Πρέσβη στο Βερολίνο για ανάμιξη στα εσωτερικά τους

Γερμανοί κατηγορούν τον Αμερικανό Πρέσβη στο Βερολίνο για ανάμιξη στα εσωτερικά τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Deutsche Welle, Αμερικανική Πρεσβεία, Γερμανία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ρίτσαρντ Γκρένελ,

Μεγάλη ταραχή έχει προκαλέσει στη Γερμανία ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ. Μια σειρά από δηλώσεις του έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, με γερμανικούς κύκλους να τον κατηγορούν για ανάμιξη στα εσωτερικά της Γερμανίας.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ ότι θα στηρίξει Ευρωπαίους συντηρητικούς πολιτικούς έχουν προκαλέσει σάλο στη Γερμανία.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να προβεί σε διευκρινίσεις, μεταδίδει «ενοχλημένη» η γερμανική Deutsche Welle.

Οι διπλωμάτες φημίζονται συνήθως για την ευγένειά τους και έναν εύσχημο τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις πολιτικές υποθέσεις, γράφει η Deutsche Welle και προσθέτει ότι η ανάμειξη στα εσωτερικά ενός κράτους θεωρείται ταμπού. Συνήθως όμως, όχι πάντα.

Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει η περίπτωση του νέου Αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ, σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle.

Παραχωρώντας συνέντευξη στην ακροδεξιά αμερικανική ιστοσελίδα Breitbart δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι θέλει να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική, να υποστηρίξει και να ενισχύσει συντηρητικούς πολιτικούς και αρχηγούς, γράφει η Deutsche Welle.

Ο πρώην σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Ρίτσαρντ Γκρενέλ ήταν από την αρχή ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και θεωρείται από τους πιο σκληροπυρηνικούς στην εξωτερική πολιτική.

Θαυμάζει τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έχει σχηματίσει κυβέρνηση με το ακροδεξιό κόμμα FPÖ και θεωρείται πολέμιος της Άνγκελα Μέρκελ και της πολιτικής της στο προσφυγικό.

Την έκπληξή του για τον απροκάλυπτο τρόπο του εξέφρασε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός Ρολφ Μύντσενιχ μιλώντας στην DW:

«Προφανώς ο Αμερικανός Πρέσβης θεωρεί τον εαυτό του το μακρύ χέρι του παγκόσμιου ακροδεξιού κινήματος και όχι τον εκπρόσωπο της χώρας του, ο οποίος θα έπρεπε να διαφυλάξει και να προωθήσει τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ».

Υπάρχουν συντηρητικοί και συντηρητικοί

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Πέτερ Μπάγιερ κάλεσε τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ να του εξηγήσει τι σημαίνει να λες ότι είσαι «συντηρητικός πολιτικός» διότι και ο ίδιος είναι συντηρητικός αλλά προφανώς διαφορετικός.

Για την Τετάρτη λοιπόν έχει προγραμματιστεί μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αμερικανού πρεσβευτή με τον Γερμανό συντονιστή των διατλαντικών σχέσεων.

Ο Πέτερ Μπάγιερ προβλέπει ότι στο μέλλον ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ θα επιδείξει μεγαλύτερη σύνεση και θα αποφύγει να αναμειχθεί στα εσωτερικά της Ευρώπης, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Από την άλλη πλευρά, ο Ούντο φον Μάσενμπαχ, πρόεδρος του Αμερικανογερμανικού Business Club στο Βερολίνο δηλώνει πως δεν καταλαβαίνει όλη αυτή την αναστάτωση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή.

Αντιθέτως χαιρέτισε τις πολιτικές του δηλώσεις διότι όπως είπε είναι καλό να γνωρίζει κανείς ποιος ακριβώς είναι ο εταίρος του και ότι κάτι τέτοιο του έλειψε από τον προηγούμενο πρεσβευτή, ο οποίος προφανώς ήταν λιγότερος εκδηλωτικός.

Τη Δευτέρα το απόγευμα πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι αναμένεται ο κ. Γκρενέλ στο υπουργείο Εξωτερικών για μια μακρά προγραμματισμένη συνομιλία, κατά την οποία αναμένεται να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του στην επίμαχη συνέντευξη.

Σχετικά άρθρα