Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ιμπραήμ Καλίν: Η Τουρκία ανιδιοτελώς επενδύει στα Βαλκάνια για το καλό τους και όχι για επιρροή

Ιμπραήμ Καλίν: Η Τουρκία ανιδιοτελώς επενδύει στα Βαλκάνια για το καλό τους και όχι για επιρροή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Ιμπραήμ Καλίν, Τουρκία,

Νέο «άνοιγμα» προς τα Βαλκάνια πραγματοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αυτή τη φορά -δια στόματος του στενού του συμβούλου, Ιμπραήμ Καλίν– αναλύονται οι στόχοι της Άγκυρας στη στρατηγική επιλογή της προσέγγισης των βαλκανικών χωρών.

Σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» -και με αφορμή τις προεκλογικές επισκέψεις του Τούρκου προέδρου σε αρκετές περιοχές των Βαλκανίων- ο Καλίν στέλνει μήνυμα ότι «μια ισχυρή Τουρκία είναι προς όφελος των Βαλκανίων, ενώ η σταθερότητα και η ευημερία των Βαλκανίων είναι προς όφελος της Τουρκίας».

Δικαιολογώντας το «άνοιγμα» της Άγκυρας προς την περιοχή των Βαλκανίων, ο Τούρκος αξιωματούχος σημειώνει με νόημα ότι πρόκειται για μια απόφαση που ωφελεί και τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, κάνει ειδική μνεία στις κοινές θρησκευτικές καταβολές, αλλά και στον οικονομικό παράγοντα, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι επενδύουν σ’ όλες τις χώρες των Βαλκανίων δίχως διακρίσεις.

«Η κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν μεταφέρει εκατοντάδες projects στις χώρες των Βαλκανίων και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν» επισημαίνει, παράλληλα, στο μακροσκελές του άρθρο.

Περιγράφοντας το όραμα της Τουρκίας για την περιοχή των Βαλκανίων, ο Καλίν προτάσσει -κατά κύριο λόγο- την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική άνθιση.

Ο σύμβουλος του Ερντογάν, ωστόσο, δεν παραλείπει να μην αναφερθεί και στους κινδύνους από την εξάπλωση των γκιουλενιστών -τους οποίος χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»- στις χώρες των Βαλκανίων, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο δίκτυο που αποσκοπεί στην αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Καταλήγοντας, εκθειάζει τον ανιδιοτελή χαρακτήρα του τουρκικού «ανοίγματος» προς τα Βαλκάνια, αποσαφηνίζοντας ότι κύριο στόχο της Άγκυρας δεν αποτελεί η επιρροή επί των βαλκανικών χωρών, αλλά η διασφάλιση της σταθερότητας, η τόνωση της ανάπτυξης και η επίτευξη της προόδου.

Σχετικά άρθρα