Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος έκανε επιδρομή σε χωριό στο βορειοδυτικό Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος έκανε επιδρομή σε χωριό στο βορειοδυτικό Ιράκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ISIL, ISIS, Ιράκ, Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε, Ισλαμιστές, Νινευή, Τζιχαντιστές,

Το πρωί της Τετάρτης τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έκαναν επιδρομή στο χωριό Σλεμπί μεταξύ των επαρχιών Νινευή και Σαλαντίν, στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Οι τζιχαντιστές πρόλαβαν και έκαψαν δύο σπίτια του χωριού, πριν τους αποκρούσουν οι ιρακινές δυνάμεις.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτή την επίθεση δεν δίνουν τα ιρακινά διαδικτυακά Μέσα.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το δυτικό Ιράκ στα μέσα του 2014. Τον Δεκέμβριο του 2017 η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη στρατιωτική ήττα των τζιχαντιστών και την ανακατάληψη όλων των εδαφών που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι εξτρεμιστές.

Ωστόσο, χιλιάδες τζιχαντιστές παραμένουν ενεργοί στο έδαφος του Ιράκ. Πολλοί κινούνται στην έρημο ή στα βουνά, σε ένοπλες ομάδες που διεξάγουν ανταρτοπόλεμο, άλλοι κρύβονται στις πόλεις μεταξύ των πολιτών και πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια κατά βάση ιρακινή οργάνωση. Προέκυψε από τη συγχώνευση της Αλ Κάιντα του Ιράκ με πρώην αραβοσοσιαλιστές (μπααθιστές) του Σαντάμ Χουσεΐν. Είναι μια σουνιτική θρησκευτικά οργάνωση.

Οι πρώην μπααθιστές, πολλοί εκ των οποίων αξιωματούχοι, στρατιωτικοί, μέχρι και υπουργοί του σανταμικού καθεστώτος, μετέτρεψαν το Ισλαμικό Κράτος σε μια εξαιρετικά ισχυρή οργάνωση που διοικούνταν από επαγγελματίες.

Μπααθικοί και τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα «συναντήθηκαν» στις φυλακές που τους κρατούσαν οι Αμερικανοί μετά το 2003. Εκεί οι μπααθικοί προσχώρησαν στον ισλαμισμό, επειδή είναι μια ιδεολογία που μπορούσε να τους δώσει δύναμη και φανατισμό για να πάρουν πίσω το Ιράκ.

Σχετικά άρθρα