Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σπουδαία ανακάλυψη: Βρήκαν νέα γεωγλυφικά «αινίγματα» στο Περού (φωτο)

Σπουδαία ανακάλυψη: Βρήκαν νέα γεωγλυφικά «αινίγματα» στο Περού (φωτο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρχαιολογία, Αρχαιολόγοι, Περού,

Αρχαιολόγοι, χρησιμοποιώντας drones, ανακάλυψαν περισσότερα από 25 γεωγλυφικά χαραγμένα σε μία ζώνη παράκτιας ερήμου στο νότιο Περού, κοντά στις περίφημες Γραμμές της Νάσκα.

Ο Johny Isla, ο αρχαιολόγος που συντονίζει τις προσπάθειες του περουβιανού υπουργείου Πολιτισμού για τη διατήρηση των γεωγλυφικών, δήλωσε πως τα περισσότερα από τα νέα γεωγλυφικά που ανακαλύφθηκαν φαίνεται ότι έχουν φιλοτεχνηθεί από τον πολιτισμό των Παράκας, πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Δηλαδή, εκατοντάδες χρόνια πριν οι άνθρωποι της Νάσκα δημιουργήσουν σε κοντινή περιοχή τα δικά τους γιγάντια σχέδια.

Στα νέα σχέδια περιλαμβάνεται η φιγούρα μίας φάλαινας – δολοφόνου και μίας γυναίκας που χορεύει.

Ο Isla πρόσθεσε πως επιπλέον 25 γεωγλυφικά που είχαν εντοπιστεί από κατοίκους της περιοχής χαρτογραφήθηκαν, επίσης, με τη χρήση drones.

«Τα drones μάς επέτρεψαν να διευρύνουμε την καταγραφή και να ανακαλύψουμε νέες ομάδες σχεδίων», δήλωσε ο ίδιος κατά την διάρκεια μίας περιήγησης στα γεωγλυφικά, στην επαρχία της Πάλπα.

Όμως, αντίθετα με τις Γραμμές της Νάσκα, που φαίνονται μόνο από ψηλά, πολλές από τις επονομαζόμενες Γραμμές της Πάλπα έχουν χαραχθεί σε πλαγιές λόφων και φαίνονται από το έδαφος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Τα γεωγλυφικά που δημιουργήθηκαν από τους πολιτισμούς των Νάσκα και των Παράκας είναι μνημεία της προ-κολομβιανής ιστορίας του Περού και θεωρούνται αρχαιολογικά αινίγματα, καθώς κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα για ποιον λόγο δημιουργήθηκαν, γιατί είναι τόσο μεγάλα και γιατί καλύπτουν μία τόσο μεγάλη χρονική περίοδο.

«Συνολικά μιλάμε για 1.200 χρόνια, περίπου, κατά την διάρκεια των οποίων δημιουργούνταν τα γεωγλυφικά στην περιοχή», δήλωσε ο Isla.

Οι Γραμμές της Νάσκα έχουν ενταχθεί στα μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco (1994), αλλά έχουν υποστεί φθορές από καταπατητές που αναζητούν τόπο για να εγκατασταθούν ή οδηγούς που λοξοδρομούν από παρακείμενο αυτοκινητόδρομο.

Η οργάνωση Greenpeace ζήτησε το 2014 συγγνώμη για την εγγραφή συνθήματος στο πλαίσιο εκστρατείας διαμαρτυρίας για τα καύσιμα δίπλα στο γνωστό γεωγλυφικό που παριστάνει ένα γιγάντιο κολιμπρί και το οποίο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης.

Το περιστατικό αυτό ώθησε το υπουργείο Πολιτισμού του Περού να εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των γεωγλυφικών.

Σχετικά άρθρα