Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Reuters: Οι επενδυτές «τιμωρούν» την Ιταλία – Σε δύσκολη θέση οι τράπεζες

Reuters: Οι επενδυτές «τιμωρούν» την Ιταλία – Σε δύσκολη θέση οι τράπεζες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Reuters, Ιταλία, Τράπεζες,

Οι ανησυχίες για το πρόγραμμα της νέας ιταλικής κυβέρνησης, στο οποίο περιλαμβάνεται μείωση φόρων και αύξηση των δαπανών, οδήγησε σε νέα άνοδο τόσο τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων, όσο και το spread με το αντίστοιχο γερμανικό χρεόγραφο ενω την ίδια ώρα οι ιταλικές τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούνται από τις πιο ευάλωτες, με δεδομένη την υψηλή έκθεσή τους στο εγχώριο κρατικό χρέος, η πορεία του οποίου μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ήδη προβληματική τους κατάσταση.

Επιπρόσθετα το ιταλικό τραπεζικό σύστημα είναι εκτεθειμένο και στην πορεία της οικονομίας, με το κυβερνητικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει πολιτικές που μπορούν να πλήξουν την ούτως ή άλλως ήπια ανάκαμψή της τρίτης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τέσσερις κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι «καταθέτουν» στο Reuters τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον των ιταλικών τραπεζών.

Goldman Sachs

Οι αναλυτές της Goldman θεωρούν ότι εάν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και η κυβέρνηση προχωρήσει σε μείωση φόρων, τότε το βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ιταλικών τραπεζών θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 60 μονάδες βάσης.

Κορυφαίες τράπεζες όπως οι UniCredit και Intesa Sanpaolo θα «δουν» τον βασικό τους δείκτη να υποχωρεί περίπου 50 μονάδες βάσης, ενώ για τις μικρότερες τράπεζες η μείωση μπορεί να κυμανθεί από 70 έως 80 μονάδες βάσης.

«Θεωρούμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ακόμη μεγαλύτερου χάσματος μεταξύ των μεγάλων και των μικρομεσαίων ιταλικών τραπεζών», τονίζουν αναλυτές της Goldman Sachs.

Mediobanca

Οι αναλυτές του ιταλικού χρηματοπιστωτικού ομίλου εκτιμούν ότι τελικά η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση φόρων, αλλά πιστεύουν ότι ο επαναπροσδιορισμός των DTAs θα οδηγήσει σε μείωση κατά 110 μονάδες βάσης τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των μικρών ιταλικών τραπεζών.

Οι Banco BPM, Carige και Creval εκτιμάται ότι θα είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο, ενώ ηπιότερα θα είναι τα προβλήματα για τη Monte dei Paschi.

Αντίθετα εάν υπάρξει μείωση φόρων, κερδισμένη μπορεί να αποδειχθεί η UniCredit, της οποίας τα κέρδη ανά μετοχή μπορεί να ενισχυθούν 8%.

Equita SIM

Ο ιταλικός οίκος εκτιμά ότι ο τραπεζικός κλάδος της χώρας θα «δει» την αποτίμησή του να υποχωρεί κατά 12% εντός των επόμενων εβδομάδων, σε περίπτωση που όντως η κυβέρνηση εφαρμόσει πλήρως το οικονομικό της πρόγραμμα.

Όπως τονίζει η εφαρμογή ενός «οριζόντιου φόρου» (flat tax) 2% επί των εσόδων των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε πτώση κατά 10% των αποτιμήσεών τους.

Credit Suisse

Οι αναλυτές του ελβετικού ομίλου τονίζουν ότι κάθε φορά που τα spreads των ιταλικών ομολόγων αυξάνονται κατά 100 μονάδες βάσης αυτό θα μεταφράζεται σε μείωση κατά 94 μονάδες (κατά μέσο όρο) στον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των ιταλικών τραπεζών.

Αιτία το γεγονός ότι ο ιταλικός χρηματοπιστωτικός κλάδος (τράπεζες αλλά και ασφαλιστικές εταιρείες) είναι φορτωμένος με πληθώρα ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Σχετικά άρθρα