Η Γιούλια Σκριπάλ επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας για την οποία οι βρετανικές αρχές κατηγορούν ευθέως τη Ρωσία. Όμως, παρά τη δηλητηρίασή της, η κόρη ενός από τους γνωστότερους Ρώσους κατασκόπους δηλώνει ότι θέλει “μακροπρόθεσμα” να επιστρέψει στο σπίτι της.
“Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ένας νευροπαραλυτικός παράγοντας για κάτι τέτοιο είναι σοκαριστικό” είπε η Σκριπάλ σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters. “Η ζωή μου ήρθε τα πάνω κάτω”, πρόσθεσε.
Η 33χρονη Γιούλια και ο πατέρας της Σεργκέι, πρώην διπλός πράκτορας που πρόδωσε τη Μόσχα αποκαλύπτοντας τις ταυτότητες δεκάδων Ρώσων πρακτόρων στη βρετανική MI6, βρέθηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι στην πόλη Σάλσμπερι, στις 4 Μαΐου. Η Γιούλια παρέμεινε σε κώμα για 20 ημέρες.
“Ξύπνησα κι έμαθα ότι είχαμε δηλητηριαστεί και οι δύο” είπε, στην πρώτη δήλωσή της στα μέσα ενημέρωσης μετά τη δηλητηρίαση. Η επικοινωνία της με το πρακτορείο έγινε μέσω της βρετανικής αστυνομίας.
Η Σκριπάλ μίλησε στο Reuters από μια μυστική τοποθεσία στο Λονδίνο, καθώς τελεί υπό την προστασία των βρετανικών αρχών. Νοσηλεύτηκε για πέντε εβδομάδες και μέχρι τώρα δεν είχε εμφανιστεί στα μέσα ενημέρωσης.
“Είμαστε πολύ τυχεροί που επιζήσαμε και οι δύο από αυτήν την απόπειρα. Η ανάρρωσή μας ήταν αργή και εξαιρετικά οδυνηρή”, ανέφερε στη δήλωσή της, που ήταν γραμμένη στα αγγλικά.
“Καθώς προσπαθώ να συμβιβαστώ με τις συντριπτικές αλλαγές που έχω υποστεί σωματικά και συναισθηματικά, θέλω να φροντίσω τον πατέρα μου μέχρι να αναρρώσει πλήρως. Μακροπρόθεσμα, ελπίζω να επιστρέψω στη χώρα μου”, πρόσθεσε.
Η Σκριπάλ μίλησε στα ρωσικά και έδωσε στο πρακτορείο μια δήλωση που, όπως είπε, έγραψε η ίδια στα ρωσικά και τα αγγλικά. Υπέγραψε και τα δύο κείμενα. Αφού μίλησε στην κάμερα, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις, είπε ότι πιστεύει ότι η Γιούλια Σκριπάλ βρίσκεται υπό πίεση. “Δεν την έχουμε δει, δεν την έχουμε ακούσει”, είπε.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να δει τη Γιούλια, η οποία είναι Ρωσίδα υπήκοος.
“Είμαι ευγνώμων για τις προσφορές βοήθειας από τη ρωσική πρεσβεία. Αλλά προς το παρόν δεν επιθυμώ να επωφεληθώ από τις υπηρεσίες τους”, είπε η 33χρονη γυναίκα, η οποία φορούσε ένα γαλάζιο καλοκαιρινό φόρεμα και είχε μια ουλή στον λαιμό της.
“Επίσης, θέλω να επαναλάβω αυτό που είπα στην προηγούμενη δήλωσή μου ότι κανείς δεν μιλάει εξ ονόματός μου, ή εξ ονόματος του πατέρα μου, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι”, τόνισε.
Αναφερόμενη στη νοσηλεία της, η Σκριπάλ είπε στα ρώσικα ότι δεν θέλει να περιγράψει τις λεπτομέρειες αλλά χαρακτήρισε τη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε “επεμβατική, οδυνηρή και καταθλιπτική”.
Ο πατέρας της Γιούλιας πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στις 18 Μαΐου. Οι θεράποντες γιατροί είχαν εκφράσει τον φόβο κάποια στιγμή ότι και οι δύο ασθενείς μπορεί να είχαν υποστεί εγκεφαλική βλάβη. Η κατάσταση του Σεργκέι Σκριπάλ δεν θεωρείται πλέον κρίσιμη.
Ο Σκριπάλ συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2004 από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας με την υποψία της προδοσίας, ότι δηλαδή συνεργαζόταν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Είχε στρατολογηθεί από Βρετανούς κατασκόπους, ενώ βρισκόταν στην Ισπανία. Καταδικάστηκε στη Ρωσία αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την ανταλλαγή 10 Ρώσων κατασκόπων που είχαν συλληφθεί στις ΗΠΑ με εκείνους που κατηγορούνταν από τη Μόσχα για κατασκοπεία υπέρ της Δύσης. Έκτοτε, ζούσε στη Βρετανία.
Η Γιούλια έφτασε από τη Ρωσία στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου το απόγευμα της 3ης Μαρτίου για να επισκεφθεί τον πατέρα της. Και οι δύο βρέθηκαν αναίσθητοι την επόμενη ημέρα μετά από μια βόλτα που έκαναν στο Σάλσμπερι.
“Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπέροχους, ευγενικούς εργαζόμενους του νοσοκομείου του Σάλσμπερι. Σκέφτομαι επίσης με αγάπη εκείνους που μας βοήθησαν στον δρόμο, την ημέρα της επίθεσης”, κατέληξε η 33χρονη.